Напишете дума/думи за търсене

Ще се пръснете от мислене? Ето решението!

На английски има дума за това – overthinking – да премисляш прекалено нещата.

Това прекалено мислене идва под две форми – носталгия за миналото и притеснения за бъдещето. А при някои се срещат и двете форми. Не бива да се бърка с прекаленото мислене, когато решаваме даден проблем. Решаването на проблем е нещо съвсем различно, защото има крайна цел. Докато това тревожно преосмисляне или на миналото, или на бъдещето, няма крайна цел – то е безкрайно, мъчително и понякога дори не си даваме сметка, че сме негова жертва.

То е различно и от саморефлексията. Здравословното мислене за себе си като личност е с цел да научите нещо за себе си или да придобиете нова гледна точка за дадена ситуация. То също е целенасочено.

При прекаленото мислене (overthinking) вие мислите постоянно за това колко зле се чувствате, както и за всички неща, над които нямате контрол. Това не ви развива като личност, не решава проблем, няма цел. Точно обратното – то е проблем и ви потиска като личност.

Единият вариант е да го замените с мислене за собственото ви развитие – с търсене на идеи за разгръщане на вашите потенциали. Но има и един много прост метод, който звучи абсурдно, обаче действа.

Отделете време само за тревоги

Ейми Морин, която е психотерапевт и автор на книгата „13 неща, които ментално силните хора не правят“, пише: „Повечето от пациентите, които влизат в кабинета ми за терапия, се надяват на бързо решение. Не ги обвинявам - тревожността се отразява на благосъстоянието им. Но няма магически трик или специално хапче, което моментално лекува това. Съществуват обаче няколко когнитивно-поведенчески стратегии, които могат да намалят притесненията. И едно от най-ефективните решения е да планирате време за тревоги. Това буквално означава да отделяте 30 минути всеки ден, за да се притеснявате. Маркирайте го в календара си или го добавете към графика си. Направете го последователно, ако можете, като например „Ще се притеснявам от 19 до 19:30 ч. Всяка вечер“. След това винаги, когато се хванете да се притеснявате извън тази времева рамка, напомняйте си, че не е време да се притеснявате и че ще имате достатъчно време да помислите за тези тревоги през планираното от вас време. След като влезете в планираното време за притеснение, може да се тревожите за всичко, което искате. Седнете и помислете за притесненията си или ги запишете - каквото предпочитате. След като изминат 30 минути, се върнете към нормалното си ежедневие. С практиката това ще ви помогне да ограничите притесненията си само до 30 минути на ден.“

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X