Напишете дума/думи за търсене

Колко е ефективен Методът на Готман за брака?

Търсите ефективен метод, за да излекувате връзкатат си? Тогава от помощ може да ви е Методът на Готман.

Психологът д-р Джон Готман прекара 40 години от живота си, изследвайки над 3000 двойки. Той се опитвал да открие модели в щастливите бракове и нещастните бракове.
След като събрал своите открития, той и съпругата му Джули Готман разработили ефективен подход към консултирането на връзките.

По време на своите изследвания Джон Готман и неговият колега Робърт Левенсън наблюдават семейни двойки чрез инсталирани камери в къщите им, за да може да видят как те комуникират помежду си.
Чрез своите наблюдения те открили много различни модели, които помогнали да се оформи неговият метод на консултиране.

„ Доверието се изгражда, когато изразявате състрадание и съпричастност към чувствата един на друг и тази основа е от съществено значение, когато се сблъскате с неизбежното предателство.“
-Джон Готман-

Науката за успешните бракове
Как може Джон Готман да предвиди с 94 процента точност дали една двойка ще успее или не? Той използва емпирични доказателства, извлечени от множество проучвания на двойки през последните четири десетилетия.

Готман установява връзка между промяната в брачното удовлетворение и физиологичните мерки, включително сърдечната честота. Освен това колкото по-възбудени сексуално са двойките, толкова по-щастливи са в браковете си.

Методът на Готман има за цел да увеличи приятелството и близостта при двойките. Прави това, като им показва начини да се справят с проблемите и конфликтите по положителен начин. Не всички конфликти обаче имат решение.

Теория на здравите отношения
Изследването, което стои зад метода, предполага, че негативизмът има огромно въздействие върху мозъка. Двойките несъзнателно реагират по негативен начин, което може да влоши отношенията. За щастие, Джон и Джули Готман разработват теория за това как да издържи бракът срещу изпитанието на времето.

Те измислят схема на къща с девет различни нива, която представлява връзката:
• Любовни карти. Това включва повече съпричастност и разбиране на партньора. Да се занимавате с неговите чувства и емоции.
• Любезност и възхищение. Двойките, изразяващи привързаност и възхищение, са по-склонни да разрешат проблемите, които могат да възникнат.
• Обърнете се един към друг. „Емоционална банкова сметка“ насърчава двойките да се отнасят взаимно със загриженост и уважение, търсейки взаимно подкрепа.
• Приемане на влияние. Връзките включват даване и вземане. Компромисът е от съществено значение за поддържане на баланса на силите.
• Решаване на проблеми. Използвайки тези стратегии, двойките могат да се научат да решават проблемите си. Когато нещата се напрегнат, те могат да успокоят ситуацията и да насърчат конструктивен диалог.
• Управление на конфликт. Методът на Готман помага на двойките да управляват конфликти чрез толерантност и разбиране, основани на уважение и загриженост един към друг.
Създайте споделено значение. Връзката на двойката се състои от мисли, думи и действия. Създава единство за цял живот, като им дава възможност да преминат през трудни времена.
• Доверие. Знаейки, че вашият партньор действа във ваш интерес.
• Ангажираност. Знаейки, че и двамата оставате във връзката в добро и в лошо и работите за подобряването й и за двамата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X