Напишете дума/думи за търсене

Бръсначът на Ханлон - защо не трябва да приемаме най-лошото веднага

Ако ни се е случило неприятно събитие, обикновено се опитваме да стигнем до дъното на причината за случилото се.

Бръсначът на Ханлон е презумпцията, че когато се търсят причините за неприятни събития, на първо място се приема човешка грешка и едва на второ - нечии умишлени злонамерени действия. Той ни дава ценна насока при вземането на решения.

Това е прост принцип, който ни помага да изберем най-вероятното обяснение за дадено събитие. Той ни насърчава да не започваме с предположението, че определено действие се дължи на нечии враждебни намерения, ако е възможно да се дължи на глупост.

Бръсначът на Ханлон е ценен инструмент за справяне с различни ежедневни проблеми, независимо дали някой пропуска среща или не отговаря на телефонно обаждане. Това дава възможност да се разбере защо човек е направил конкретно отрицателно действие и по този начин да се избегне ненужен гняв или стрес, свързани с предположението за лоши намерения.

Има два важни фактора, които трябва да се споменат за бръснача на Ханлон:

1. Няма нищо общо с това дали определено действие е било оправдано или не. Бръсначът на Халон е по-скоро помощно средство за намиране на най-вероятното обяснение на действието, след което може да решите как да реагирате съответно.

2. Това не означава, че всичко около вас никога не се случва поради злонамерено намерение. По-скоро негативните резултати са по-често резултат от глупост, а не от злоба.

Използването на Бръснача на Ханлон е полезно по две основни причини:

1. Търсете най-логичното обяснение за различни събития. Това се дължи на факта, че хората са по-склонни да направят нещо от невежество, отколкото поради умишлено желание да навредят.

2. Ако приемем, че злонамереното е причина за негативно събитие, ще изпитаме повече гняв и по този начин стрес. Следователно трябва да се възползваме от факта, че като не приемаме най-лошото от самото начало, ние поддържаме собственото си емоционално благополучие.

От философска гледна точка използването на Бръснача на Ханлон трябва да се разглежда като принцип на „постъпване правилно“.
Тъй като се отнася до идеята за милост, до предположението за най-добра интерпретация на изявленията и действията на други хора. Предоставянето на този вид кредит на доверие ще направи взаимодействията ви с тях по-продуктивни и ще увеличи вероятността от положителни взаимодействия в бъдеще. Това е важно както в личните, така и в професионалните отношения.

Друга ценна полза от Бръснача на Ханлон е, че в някои случаи той може да ни подтикне да предприемем действия, които иначе не бихме предприели.
Помислете за ситуация, в която нашите съседи вдигат шум. Инстинктивно започваме с предположението, че те знаят, че тяхното поведение ни притеснява и просто не им пука. С помощта на Бръснача на Ханлон обаче разбираме, че го правят не защото не им пука, а защото просто не знаят, че това ни притеснява. Това ни насърчава да предприемем действия и да ги помолим да спрат да вдигат шум.

Оригиналната формулировка на Бръснача на Ханлон е полезна, но нека я доработим малко, за да получим това:

„Никога не приписвайте на отрицателни причини това, което е адекватно обяснено с други причини.“

Тази формулировка включва две важни промени:

„Злото“ се заменя с „отрицателно“, а „глупостта“ се заменя с „други мотиви“.

Това е важно, тъй като фокусирайки се върху злобата и глупостта, ние ограничаваме значението на този израз. Хората правят неща, които в крайна сметка водят до лоши резултати, когато са водени от други мотиви.

Например, за да получите работа, изпращате автобиографията си на мечтаното си работно място.
Има свободно място, но не получавате отговор. След няколко дни смятате, че вашата компетентност е недостатъчна за конкретната позиция. Тук оригиналната формулировка е неприложима, тъй като има алтернативни обяснения, като факта, че все още не са обработени всички автобиографии. Разширявайки теорията по този начин, по-вероятно е да откриете истинската причина за действията на отсрещни.

Изключения на Бръснача на Ханлон

Докато в основата си е добро правило, той трябва да се разглежда по-скоро като ориентир, отколкото като абсолютна истина, тъй като наистина има ситуации, при които отрицателен резултат трябва да се дължи на умишлено лоши мотиви, а не на невежество или друга причина. Трябва да се стремите да се възползвате от съмнения, когато е възможно, но това не бива да ви кара да бъдете наивни или твърде мнителни и неподготвени за кофти резултат.

Когато обмисляте използването на Бръснача на Ханлон, вземете предвид следните фактори:

- Вероятност. Колкото по-вероятно е злонамерено поведение да е източникът на инцидента, толкова по-податливи сте да се съмнявате в другия човек. Помислете за миналите му действия, личностни черти, способности и какво може да спечели, ако действа злонамерено.

- Потенциални загуби. Колкото по-трудно ще бъде погрешно или преждевременно да признаете негативните причини за действията на други хора, толкова по-предразположени ще бъдете към идеята, че всичко се е случило по различна причина.

- Цената, свързана с неправилно предположение за причина (различна от злонамереност). Ако цената е висока, грешка е да се смята, че някой не е действал злонамерено и трябва да внимавате.

Бръсначът на Ханлон е ценна насока при вземане на решения. Основното е да разберете основния му принцип, за да го използвате ефективно и да извлечете максимума от него.

Методът на Файмън - три стъпки до съвършенство

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X