Напишете дума/думи за търсене

Методът на Кайзен никога не разочарова

„Не търсете голямото, бързо подобрение. Търсете малкото подобрение ден след ден. Това е единственият начин да се случи - и когато се случи, продължава да се случва. “
Джон Дървен

Най-интересният факт за Метода на Кайдзен е, че той насърчава хората да си поставят цели, които са толкова малки, че е практически невъзможно да се провалят.

Методът Кайзен е модел за усъвършенстване, който за първи път е приложен в света на бизнеса. Той обаче е толкова ефективен, че приветстван радушно и в други области. В днешно време той може да се прилага основно във всеки друг аспект от живота. Този метод е създаден в Япония в рамките на контрола на качеството.

Методът на Кайзен произлиза от даоизма. Думата „ kaizen” означава „промяна към по-добро”. Не става въпрос за това да станете по-добри като отделен човек, а като екип. Създаден е от алтруистична гледна точка и има за цел да изгради по-добър свят.
За този метод подобрението не е конкретна цел, а вместо това непрекъснат процес и начин на живот.
Мнозина вярват, че този метод е превърнал Япония в суперсила след опустошенията, оставени след Втората световна война. Въпреки че е изключително полезен в бизнес процесите, ще се съсредоточим върху приложението му на по-лично ниво.

Методът на Кайзен за непрекъснато усъвършенстване

Започнете с вярването, че ако подобрявате 1% от живота си всеки ден, ще постигнете невероятна трансформация в средносрочен и дългосрочен план. Кайзен се основава на идеята, че е по-умно да правите малки, но непрекъснати подобрения, вместо да си поставяте големи цели, които никога не постигате точно поради това колко почти недостижими и трудни са те.

Този метод е много ефективен, тъй като премахва две големи пречки пред промяната. Първият е страхът от нея. Тъй като целта не е да направите големи промени, ще бъдете по-малко притеснени. Ще имате и по-реалистични очаквания и следователно ще изпитате по-малко разочарования.
Методът на Кайзен също помага за предотвратяване на отлагането, което по същество отлага промяната. Ако смятате, че имате огромна задача пред вас, вероятно ще отложите започването й. Знаете какви стандарти могат да ви сплашат, но този метод на непрекъснато усъвършенстване премахва това препятствие, така че да не пречи на промяната.


Толкова малък, че е невъзможно да се провалиш

Методът Кайзен ви кара да поставяте малки, но непрекъснати цели или предизвикателства. Тези цели са толкова достъпни, че е практически невъзможно да се провалят. Например, ако искате да платите всичките си дългове, този метод ви насърчава да спестявате малка сума пари всеки ден.

Той се основава на принципа „една малка стъпка в даден момент“. Философията е, че като се фокусирате върху всяка една крачка, може да стигнете много далеч.
Нивото на трудност в крайна сметка ще се увеличи, но вие ще напредвате бавно и непрекъснато. Ключът обаче е да не го виждате като задължение. Трябва да предприемете още една стъпка само ако се чувствате готови.

Единственото нещо, с което се ангажирате с този метод, е да се подобрите в нещо, като се усъвършенствате малко по малко всеки ден. Разбира се, за постигането на някои цели ще отнеме повече време. Но това няма значение. Важното е да работите за постигането му всеки ден и това да ви накара да се чувствате по-добре.

Верига от постижения


Методът на Кайзен ни приканва да не застояваме, да не оставяме деня да мине, без да подобрим нещо. Важното тук е, че не се фокусираме върху крайната цел, а върху самия процес. Този метод също ни казва да култивираме начин на живот, при който непрекъснато се подобряваме. Това ще ни накара да се чувстваме като победители през цялото време.
И става въпрос не само за удовлетворението от постигането на дадена цел всеки ден, а и за това как това е ефективен начин за решаване на големи проблеми.

Може да приложите този метод във всяка област от живота си,
като загуба на тегло или романтични връзки. Когато започнете да го прилагате, ще се почувствате различно. Ще почувствате, че имате по-голям контрол над живота си и ще го живеете в оптимизъм.

Бръсначът на Ханлон - защо не трябва да приемаме най-лошото веднага

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X