Напишете дума/думи за търсене

Дейвид Фроли: Розовата вода има лечебен ефект

Да, днес много хора живеят до дълбоки старини, но не и в добро здраве. Оказва се, че е възможно сами да се справяме с част от здравословните си товари благодарение на алтернативни методи. Колкото и да е странно дори розите, на които е щедра родината ни, могат да ни помогнат.

Как да сме в хармония със себе си и да сме дълго на тази земя, обясняват Дейвид Фроли (специалист по аюрведа, йога и ведическа астрология джьотиш) и съпругата му Йогини Шамбхави Чопра (специалист по йога, тантра, мантра йога, ведически ритуали и джьотиш).

Вярата е една от най-големите сили на човек
Вярата е една от най-големите сили на човек
Какви са здравословните проблеми на съвременните хора в световен мащаб?

Г-н Фроли: Съвременната медицина успя да се справи с повечето остри и сериозни заболявания, които са покосявали предишните поколения, но въпреки това днес много хора страдат от липса на енергия, от хронични заболявания, от задълбочаване на психологическите проблеми като депресия и хиперактивност при децата. Но за справянето с тези проблеми медицината не дава добри резултати. Няма нужда да приемаме безброй лекарства или да преминаваме през болнично лечение, за да се чувстваме добре. Древните практики като аюрведа могат да помогнат да водим здравословен и хармоничен живот и да бъдем, както във връзка със себе си, така и със света, който ни заобикаля. Необходимо е детайлно да разбираме своя характер и заобикалящата ни среда. Да ядем храна, която е полезна конкретно за нас и е отгледана в незамърсена почва. Важно е да използваме различни билки, за да се лекуваме, да се доверяваме на целебни масажни терапии, да практикуваме всеки ден йога или медитация, които поддържат както физическото, така и психологическото ни благосъстояние. Възможно е да се научим да управляваме енергията си, както и химията на мозъка си, за да не се нуждаем от лекарства. Едва когато заживеем в хармония и култивираме търпение и толерантност, пред нас ще се разкрие свят, в който царува по-дълбок мир.

Йогини Чопра: В моята практика често използвам розата и съм щастлива, че сбъднах мечтата си да съм в България по време на фестивала на розата. Чрез уважението си към цветята, ние почитаме божественото женско начало. Това е ключ към нашето вътрешно щастие. Една от древните традиции, с които почитаме женското начало е йога шакти. Йога асаните в нея лекуват духовния аспект на тялото, ума и духа.

Цветята и най-вече розата имат мощен хармонизиращ и подмладяващ ефект за тялото. Розовото масло се усвоява най-лесно от организма в сравнение с всички останали цветни есенции. Розовата вода, която се използва в готвенето, разпръсква се в стаята или се пие по малко, има лечебен ефект. Дори самото държане на цветя в ръцете има благотворно действие, защото те лекуват, дори в кармичен аспект. Вярвам, че ако посетите долината на розите, когато се събира реколтата, това ще е не само духовна, но и лечебна практика за вас.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X