Напишете дума/думи за търсене

Дейвид Фроли: Розовата вода има лечебен ефект

За да се излекувате от нервност, два часа преди сън изключете всичко!
За да се излекувате от нервност, два часа преди сън изключете всичко!

Защо много жени днес страдат от кисти, миоми, все проблеми, които им пречат да забременеят?

Йогини Чопра: Смятам, че жените в съвременния свят трябва да се изцеляват на по-дълбоко ниво, не с операции или хапчета. Първото място в женското тяло, което започва да страда от стреса и забързания живот в съвременното общество, са матката и яйчниците. Те са източник на женската креативна сила. Стресът ни отделя от майката земя, а тя е тази, която може да ни излекува изцяло. Затова трябва да прекарваме повече време навън. В аюрведа има конкретни практики за свързване с божествената женска енергия, които се извършват с билки, с масажи, с цветя.

Една от най-силните техники за пречистване на тялото от токсини, излишни енергии и материя и за изцеление е серията от терапевтични процедури - Панчакарма. Прави се между 10 дни и месец, в които организмът се омаслява и алкализира чрез определени храни и билки. Важно е през това време нервната система да превключи на релаксивен режим, за да може да се изпуснат натрупаните токсини. Методът на омасляването е единственият, с който могат да се изведат мастноразтворимите токсини от организма. С пиенето на много вода се изхвърлят само водоразтворимите токсини.

Какви съвети бихте ни дали за по-добър живот?

Г-н Фроли: Да се научим на търпение, да не сме пасивни, да живеем в настоящия момент, да се свържем с душата си, да бъдем по-осъзнати. Най-лесният начин е да започнем курс по йога. Що се отнася до депресията, която мъчи много хора днес, тя е ниска енергия в ума и състояние на емоциите. Случва се, защото животът ни е много забързан, прекалено натоварени сме, губим връзка с природата, храната ни не е здравословна, липсва ни физическо натоварване, може би не сме щастливи във връзката си, или в работата си. За да овладеем депресията може да започнем с много прости неща като това да заменим кафето с билков чай от маточина или босилек. Домът ни да ухае на етерични масла, тамян, ароматни пръчки, камфор, или да вдишаме масло от евкалипт, когато усещаме блокажи. Трябва да се научим да дишаме дълбоко и да не задържаме напрежение в белите дробове и в сърцето си. Така ще освободим и ума си. Нужно е да си освобождаваме време за природата, за подмладяващи терапии, за СПА. Да овладеем изкуството на медитацията, за да се освободим от емоционалните травми, от дълбоко вкорененото вкопчване в нещата.

Да се свързваме с духовни групи или приятелски кръгове. Ако тези неща не свършат работа може да е нужно да се приемат антидепресанти, но не бива да се започва с тях. Развиването на артистичността и на креативността също помагат, както и да помагаме на тези, които нямат нашия късмет в живота. Понякога депресията може да е нещо положително, защото ни казва, че трябва да постъпим по различен начин или да свършим още нещо, за да намерим щастието. А тази епидемия от депресивни състояния казва, че забързаното материалистично съществуване не носи истинско щастие. Друг факт е, че депресията най-често владее хора, които живеят сами. Ясно е, че обществото трябва да култивира ново разбиране за общност и грижа за ближния.

Как да овладеем нервността, от която страдат почти всички?

Г-н Фроли: Важно е вечер, два часа преди лягане, да се изключат всякакъв вид технологии – телевизор, компютър, както и да се забрави за всичко, което е направено и се е случило през деня. Защото следващият ден ще имаме нова възможност да продължим започнатото. Понякога трябва да оставим нещата, докъдето сме ги докарали и да се свържем със себе си с дълбоко дишане, с медитация, с мантри. Ще помогне и да се свържем с природата и да оставим в почивка личните си проблеми.

Понякога това не е лесно особено ако сме ядосани на някого?

Г-н Фроли: Да, но може да се справим с проблема някой друг ден. Не бива да се опитваме да свършим всичко днес. Вечерта е нужно да бъдем в мир и да си починем, защото ако мислим за проблема, го отнасяме в съня си, той ни буди, а на сутринта нямаме енергия и пак няма да можем да се справим с проблема си. За да помогнем на ума си да се отпусне, може да запалим ароматна пръчица, да капнем етерично масло някъде, да пием успокояващ чай от билки или да дишаме дълбоко известно време. Признайте си, че не можете да разрешите всички проблеми на света, дори и всички свои, но трябва да имате вяра. Тя е една от най-големите сили на човек.

Как да реагираме, ако някой ни обиди?

Г-н Фроли: Ако някой ви обижда, излезте от тази ситуация. Не бива да търпите подобно поведение. Имате ли достатъчно увереност в себе си, не трябва да зависите от хора, които не се държат добре с вас. Ако сте груби с някого, рано или късно ще получите същото.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X