Напишете дума/думи за търсене

3 признака, че имаме нездравословна връзка с емоциите си

Само защото една емоция се чувства лоша, не означава, че е лоша.
Колкото и да са болезнени, емоциите са посланици, в които трябва да се вслушваме, а не заплахи, които трябва да бъдат елиминирани.

Ако може да се научите да идентифицирате тези, които участват в собствения ви живот, може да започнете да ги коригирате и да изградите по-здравословна, по-зряла и в крайна сметка по-малко болезнена връзка с вашите емоции.

1. Постоянна заетост
Всички имаме различни енергийни нива и предпочитания за това колко активност ни се струва добре. Някои от нас обичат да бъдат доста активни и в движение, докато други предпочитат по-скромния подход към живота.
Но каквото и да е основното ви предпочитание за активност и движение, да бъдете постоянно заети, често е знак за противоречива връзка с вашите емоции.

Използваме заетостта като отвличане на вниманието от
болезнените чувства.
Когато списъкът ви със задачи непрекъснато ви подхвърля среща след среща, задача след задача, отново среща след среща, нямате възможност да си поемете дъх, още по-малко да мислите за сериозни и болезнено потулени емоции.

- Може би никога не сте скърбяли за смъртта на близък човек и бизнесът ви отвлича вниманието от тази болка.
Може би сте нещастен във вашата работа/брак/житейска ситуация, но тъй като не може да видите жизнеспособна алтернатива, заетостта държи ума ви далеч от безпокойството да вземете важно решение.

- Може би сте имали пристъп на сериозна депресия преди двадесет години и с течение на времето сте се занимавали постоянно, защото се надявате, че вашата заетост ще предотврати връщането на вашата депресия.

- Може би се чувствате виновни за влошените ви отношения със сестра ви или брат ви и това, че сте заети, държи вината далеч.

Но независимо от вашата ситуация, неизбежната истина е, че не може да надбягате емоциите си. Разсейването е в най-добрия случай временно облекчение, никога лек.

Освен това, когато замитаме емоционалните си борби под килима с постоянна заетост, това е като теглене на заем. Получавате малко глътка въздух за известно време, но плащате лихва. А лихвеният процент по емоционалните заеми е много по-висок, отколкото повечето хора осъзнават.

Колко връзки страдат, защото един човек е толкова зает, че не може да бъде истински присъстващ и достъпен за партньора си?
Колко физически заболявания се влошават от износването и постоянния стрес, които идват от постоянната заетост?
От колко наистина вълнуващи и интересни преживявания се отказваме, защото се страхуваме твърде много да не се откажем от контрола над нашия строго управляван график, който не позволява да останем насаме със собствените си мисли и чувства?
Истинската трагедия за хората, които имат навика да използват заетостта, за да се разсейват от собствените си мисли и чувства, е, че те пропускат живота.

2. Интелектуализирате чувствата си
Да предположим, че се появявате на работа с ъс закъснение, очите ви са зачервени и подпухнали след поредния спор със съпруга ви, завършил с плач, а колега ви спира и ви пита как сте. Какво казвате?

- О, добре съм, благодаря.
- Просто имах стресираща сутрин.
- Аз съм бъркотия, но ще се оправя, благодаря.

Всяка от тези фрази е пример за интелектуализация. Това е, когато описвате как се чувствате емоционално посредством концептуални идеи или метафори, а не с обикновени емоционални думи:

- Вместо да кажете „Тъжен съм", вие казвате „Разстроен съм".
- Вместо „Чувствам се ядосан" казвате „В момента съм под стрес".
- Вместо „Доста съм разтревожен" казвате „Просто съм малко разстроен".

Много от нас имат навика да използват прекалено интелектуални начини, за да опишат как се чувстват като защитен механизъм.
Тъй като повечето от нас се страхуват да не бъдат уязвими с чувствата си, ние неусетно го избягваме, като интелектуализираме как се чувстваме – трансформираме емоциите си в идеи, защото идеите нараняват по-малко.

Проблемът е, че когато избягваме емоциите си - дори с езика, който използваме, за да ги опишем - ние сигнализираме на мозъка си, че тези емоции са не просто болезнени, но и опасни. Което означава, че тренираме мозъка си да се страхува от емоционалност.
Нещо повече, избягвайки да бъдем уязвими относно това как се чувстваме в действителност, затрудняваме другите хора да ни помагат и подкрепят, защото крием или прикриваме как се чувстваме.

Следващият път, когато изпитвате болезнени емоции и някой ви попита как се справяте, помислете за това по следния начин: Какво би казало едно 8-годишно дете? Как би описало как се чувства?

Без фантастичния речник и умните социално-лингвистични умения, които ние, възрастните, имаме, децата са склонни просто да описват как се чувстват ясно: тъжен съм, страхувам се, ядосан съм и т.н.

„Вместо да бъдете вашите мисли и емоции, бъдете осъзнаването зад тях."
Екхарт Толе

3. Чувство за лошо чувство
Има две почти универсални истини за всеки човек, който някога е влизал в кабинет на психотерапевт:

Тези хора се чувстват зле. Изпитват една или много много болезнени емоции, от тъга и самота до безпокойство или вина и не знаят какво да правят по въпроса.

Те се чувстват зле, защото се чувстват зле. Ядосани са на себе си, защото изпитват безпокойство и „са слаби". Чувстват се виновни, че изпитват облекчение, когато член на семейството, с когото са имали трудни отношения, си тръгне от този свят. Чувстват се тревожни, че може да се почувстват отново депресирани в бъдеще.

Първото е неизбежно. Емоциите - включително неудобните като тъга и страх - са неизбежна част от това да бъдеш човек. Не може да избегнете емоционалната болка. Случват се глупости и се чувстваме зле. Това е реалността и няма как да се избяга.

Второто е самопричиняване и с практика може да се избегне. Когато наблюдаваме как се чувстваме зле и след това се преценяваме като лоши, слаби или неморални, защото се чувстваме по този начин, ние добавяме втори слой болезнена емоция върху трудните чувства, които вече сме изпитвали.

Както казва великият писател Харуки Мураками: „Болката е неизбежна. Страданието не е задължително."

Ако искате да развиете по-щастлива и по-здравословна връзка с емоциите си, напомнете си, че само защото определено чувство се усеща зле, това не означава, че е лошо или че го изпитвате, е лош знак.

Научете се да приемате емоциите си - дори болезнените. Все още ще чувствате болката, но ще си спестите много страдания.

„Да понасяш изпитания със спокоен ум, лишава нещастието от силата и бремето му."
Сенека

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X