Напишете дума/думи за търсене

Отмъстителни хора: как да се справим с тях

Всички сме срещали или дори може да сме близки с отмъстителни хора. Те се определят от липсата на емпатия и липсата на емоционална регулация.

Отмъстителните хора следват до буква стария закон на Талион - „око за око, зъб за зъб“. Някои поднасят отмъщението си студено, като Едмонд Дантес. Други са по-прибързани и търсят някакъв начин незабавно да отмъстят за гнева си и да почувстват известно облекчение.
Измама, предателство и физически или морални атаки. Това са само част от причините, поради които някой може да се почувства отмъстителен.

Човекът, който иска отмъщение, копнее да нанесе същата вреда на другия, мислейки, че това ще го накара да се почувства по-добре. Това обаче невинаги се случва, тъй като често не изпитват чувство за спокойствие или справедливост.

Д-р Майкъл Маккалоу е психолог от университета в Маями и експерт по механизмите на отмъщението и прошката. Той обяснява, че всички ние напълно разбираме идеята да искаме да нараним тези, които ни нараняват. Но това, което ни спира да изпълним това поведение, е импулсният контрол, етичните принципи и емоционалната регулация.

Без тези измерения бихме били просто животни в асфалтова джунгла.

„Безполезно е да срещате отмъщението с отмъщение: това няма да излекува нищо.“
-Дж. Р.Р. Толкин-

Какви са отмъстителните хора?
Отмъщението е в основата на голям брой книжни и филмови сюжети. Например Хамлет отмъщава за смъртта на баща си. Гореспоменатият граф Монте Кристо, незабравимият герой на Хийтклиф в „Брулени хълмове”. В киното се сещаме за „Убий Бил” или „Джон Уик”, но бихме могли да назовем още десетки.

Разбира се, знаем, че в реалния живот не е законно да се държиш така, както във филмите. Въпреки това се чувстваме доволни, защото сме съпричастни с мотивите им. Проблемът идва, когато трябва да се справим с отмъстителни хора в реалния живот.

В ежедневието ни това поведение невинаги е разбираемо и дори може да породи страх. Пример за това е индивидът, който не приема раздялата и инициира заплашително поведение срещу партньора си. Също и колегата, който по неизвестни причини започва кампания за тормоз срещу друг колега.

Желанието за отмъщение може да се разбере, когато някой е претърпял акт на насилие или несправедливост срещу него. Някои обаче таят у себе си това чувство в резултат на завист, несигурност и дори определени личностни разстройства.


Характеристики, които определят отмъстителните хора
Има психологическа черта, която отличава отмъстителните хора от онези, които, въпреки че са били онеправдани, знаят как да прощават. Това е нарцисизъм. Университетът на Оклахома проведе изследване, което твърди, че най-отмъстителните личности имат нарцистично личностно разстройство.

Това обяснява няколко неща. Едно от тях е, че има определени хора, които се чувстват наранени от до голяма степен незначителни и дори неразбираеми действия. Егото им е толкова чувствително, че се нараняват от най-малкото нещо и не се колебаят да търсят отмъщение. Те се идентифицират по следните характеристики:

• Ревност, несигурност и негативни мисли. Отмъстителните хора изпитват този стремеж поради своята несигурност и ниско самочувствие. Понякога само виждането на другите да успяват предизвиква у тях разочарование и желание да наранят.
• Липса на емпатия и трудности при управлението на емоциите. Друга променлива, която определя този профил, е неспособността да се справят с емоции като гняв. Когато се чувстват ядосани, те не се колебаят да натрупват чувствата си върху другите. Това за тях действа като катарсичен механизъм.
Демонстрация на сила и садизъм. Това е друг по-тъмен и по-тревожен фактор. Понякога отмъстителните хора извършват вредни действия само за удоволствие да причинят вреда, а също и за да наложат силата си на другите.

Как да се справим с отмъстителните хора
Повечето от нас симпатизират на много от историите за отмъщение, които виждаме на големия екран. Това е просто начин да се проектираме в реалностите, които невинаги са допустими в нашето ежедневие. Както посочва Конфуций, преди да тръгнете на пътешествие за отмъщение, изкопайте два гроба.

Може да търсим справедливост чрез законови механизми, но никога чрез насилствени действия. Ето защо трябва да внимаваме с отмъстителния профил на личността, защото ако има нещо, което определя този тип хора, то е действието от ирационалност. Как обаче можем да се защитим от тези проблемни профили?

Важно е да се има предвид, че мъжете и жените с тези импулси може да страдат от разстройство на личността. Независимо от това, хората, които са отмъстителни и обсебени от причиняването на вреда, винаги представляват потенциален риск за нас и ние трябва да се предпазим от тях. Затова трябва да ги избягваме, когато е възможно.
Не си струва да се общува с тях. Липсата им на емпатия само ще засили нашия дискомфорт и отчаяние. Те са опасни фигури и е по-добре да ги няма наоколо. Както е казал Алберт Айнщайн: „Слабите хора си отмъщават. Силните хора прощават. Интелигентните хора игнорират".
Помнете това.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X