Напишете дума/думи за търсене

Как да преодолеем емоционалната изневяра: 9 практически съвета

Да разберете, че човекът, когото обичате най-много, е влюбен в някой друг, може да бъде едно от най-сърцераздирателните преживявания. Емоционалната изневяра може не само да разбие една връзка, но може също така да травмира и емоционално да разбие човека, който е потърпевш от нея.

Какво означава емоционална измама?
Известна също като емоционална изневяра или емоционална афера , тя се отнася до връзка, при която един човек се влюбва, става емоционално интимен или развива романтична връзка с някой друг извън неговата основна връзка или брак. Аферата може или не може да бъде физически консумирана. В резултат на това партньорът, който изневерява, става емоционално неверен на основния си партньор.

Да бъдеш емоционално интимен с някого извън брака или обвързаната връзка, често води до нарушаване на доверието, лъжи, потайност и в много случаи до евентуално разтрогване на връзката.

Докато на пръв поглед емоционалната изневяра може да изглежда като невинно приятелство или лежерни отношения, в действителност това е силна и дълбока емоционална връзка, която може да накара изневеряващия партньор да вярва, че е влюбен в третата страна. Той може да се чувства много комфортно и щастливо, споделяйки най-съкровените си мисли, чувства, стремежи и мечти с третата страна, като същевременно пази тайна за аферата.

Въпреки това, когато истината бъде разкрита, това може да има опустошителен психологически и емоционален ефект върху партньора, който е измамен, което води до чувства на

- предателство
- измама
- травма
- неспособност за доверие на другите
- ниско самочувствие и увереност
- разбито сърце
- невъзможност за изграждане на романтични отношения в бъдеще

Изследователите са установили, че емоционалната интимност е елемент, който силно допринася за удовлетворението във връзката. Емоционалната интимност има тенденция да има по-силно въздействие върху удовлетвореността от романтичните отношения, отколкото сексуалната интимност сама по себе си. .

Как да преодолеем емоционалната изневяра
Въпреки че прошката е важна, тя определено няма да дойде лесно, когато сте били измамени във връзка. Ще ви се прииска да викате, да крещите и многократно да искате обяснения, тайно да умолявате партньора си да разбере болката в сърцето ви и разбитото сърце, което е причинил. Но това е най-лошото нещо, което може да направите за себе си и връзката си. Ето няколко здравословни стратегии за това как да преодолеете емоционалната измама и да започнете вашето лечебно пътуване.

1. Признайте чувствата си
Ключът към преодоляването на емоционалната измама е разбирането и контролирането на емоциите ви. Идентифицирайте, признайте, приемете и адресирайте чувствата си, причинени от емоционалната връзка на партньора ви.

2. Общувайте открито
Сега идва трудната част – честна, открита и здравословна комуникация. Седнете с партньора си и разговаряйте сърдечно, без да прибягвате до агресия, прехвърляне на вина или злоупотреба. Изразете себе си открито и активно изслушвайте партньора си. Разберете неговите мисли и емоции и го насърчете да направи същото. Кажете му колко сте били наранени от неговите действия и чуйте какво има да ви каже. Целта е да се възстанови доверието. Затова използвайте думите си, а не гласа си.

3. Потърсете професионална подкрепа
Тъй като динамиката на връзката може да стане изключително сложна след афера, често може да бъде трудно за партньорите да подредят проблемите и да постигнат положително решение. Това е моментът, в който става решаващо да потърсите професионална помощ. Разговорът с терапевт или консултант за двойки с опит в проблемите на взаимоотношенията може да ви помогне да получите необходимата помощ и насоки.

4. Определяне на граници
Ясните и строги граници са в основата на възстановяването на отношенията след емоционална изневяра. Поставянето на граници ви дава по-добър шанс да възстановите доверието във връзката. Открито кажете какво е приемливо за вас във връзката и какво не. Също така се уверете, че разбирате и уважавате границите на партньора си.

5. Оставете се да се излекувате
Ключовата дума, върху която трябва да се съсредоточите, когато се занимавате с тази тема, е „лечение". Изцеление за себе си и изцеление за връзката ви и партньора ви (в случай че искате да продължите отношенията си). Позволете си да скърбите за разбитото сърце и загубата на доверие и бъдете търпеливи със себе си. Чрез самооткриване, личностно израстване и изследване кой наистина сте отвътре, най-накрая може да се излекувате.


6. Възвръщане на доверието

То е първото нещо, което излиза през прозореца, когато единият партньор реши да се включи в емоционална афера извън основната си връзка. И след като доверието се счупи, може да бъде наистина трудно да го възстановите. Въпреки това, когато и двамата партньори са готови да положат усилия и да бъдат търпеливи един към друг, доверието може да се формира отново с достатъчно любов, грижа и обич. Партньорът, участвал в емоционална измама, трябва да приеме ролята си в разпадането на връзката и искрено да съжалява, че е наранил благоверния си. Партньорът жертва не трябва да таи злоба, да се отърве от миналото и да прости на неверника. Само чрез съвместна работа и двамата партньори могат да изградят отново доверието във връзката си.

7. Емоционално приключване
Въпреки че приключването може да е тежка задача, то играе важна роля в подпомагането ви да се излекувате емоционално. Ако за вас е предизвикателство да приключите, обсъдете подробно с партньора си. Попитайте го за подробностите на неговата афера, за да придобиете повече яснота относно степента на щетите, задавайте всякакви въпроси, които могат да изскочат в ума ви, но бъдете уважителни към отсрещния и се съсредоточете върху търсенето на отговори, за да разберете, а не да обвинявате или реагирате. Въпреки че първоначално може да намерите отговорите за обидни, това ще ви помогне да постигнете решение в дългосрочен план. Не забравяйте, че изцелението може да дойде само от изправяне пред истината и признаване на реалността.

8. Съсредоточете се върху създаването на емоционална интимност
След като започнете да работите върху възстановяването на доверието, изместете фокуса си от емоционалната измама и се съсредоточете върху изграждането на силна и положителна емоционална връзка с вашия партньор. Емоционалните връзки често се дължат на липсата на емоционална интимност в романтичните отношения. Когато някой се почувства пренебрегнат или игнориран, е по-вероятно да потърси одобрение и обич от хора, различни от партньора или съпруга. Най-добрият начин да преодолеете емоционалната измама е да изградите силна емоционална интимност с партньора си. Накарайте го да се почувства чут, разбран, обичан и обгрижен. Бъдете там, когато има нужда от вас, и го подкрепяйте, като същевременно сте настоятелни за собствените си нужди. Споделяйте вашите цели, мечти, несигурност и емоции и слушайте активно неговите.

9. Прошка и пускане
Прошката ви помага да изградите основата, върху която връзката ви може да се излекува. Независимо дали сте решили да останете с партньора си в бъдеще, да му простите, е по-скоро да се освободите от болката и негативизма от преживяването на изневяра, отколкото за другия човек.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X