Напишете дума/думи за търсене

7 съвета за справяне с емоционалната загуба

Факт е, че самото ни съществуване предполага периоди на страдание, какъвто е случаят със загубите. Тези, които могат да бъдат преодолени само чрез траур.

Скръбта включва процес, който се стреми да балансира емоциите ни след емоционална загуба. Той се осъществява в контекст, белязан от болка, отричане, тъга, объркване, ярост и вина.

Когато преминаваме през афективна загуба, ние възприемаме емоциите си с по-голяма интензивност и в по-дълбока форма. Има много видове афективни загуби: смъртта на член на семейството или близък приятел, раздяла с половинката, появата на катастрофално заболяване като рак, загуба на работа или дори пенсиониране.

Има един много важен аспект, който трябва да имаме предвид. Колкото по-изненадваща е загубата, толкова по-трудно ще бъде да се преодолее мъката.

Да речем, бе близък приятел се разболява и състоянието му се влошава с течение на дните. Накрая той умира. Тази новина няма да ни изненада. От друга страна, ако вчера сте били на разходка със същия приятел и днес ви съобщават за смъртта му, въздействието на тази новина ще бъде по-голямо. За вас също ще бъде по-трудно да преодолеете смъртта му.
Това се подчинява на факта, че не сме били наясно с нивото на зависимост, което сме имали с този човек. И когато загубата дойде, тази част от нас умира заедно с него. Когато това се случи, ние се чувстваме безпомощни.

• Траурът отнема време. Раните зарастват постепенно и това заздравяване не може да бъде прибързано. Скръбта трябва да бъде приета рано или късно. И най-лошото решение, което може да вземем, е да минем напряко, за да намалим болката или да се опитаме да я игнорираме.
• В случай че скръбта ни е заради загуба поради смъртта на някой близък от нас, не е препоръчително да крием страданието си или да избягваме да говорим за починалия. Противно на общоприетото мнение, говоренето за отишлия си човек носи облекчение. Също така помага за здравословното развитие на нашата скръб.

• Когато болката изглежда се влошава и изпадаме в криза, може да изпитаме желание да се нараним. Може дори да имаме мисли за самоубийство. В тези случаи най-доброто, което може да направим, е да споделим намеренията си с някого, на когото имаме доверие, или да потърсим терапевтична помощ.
• Няма правилен или грешен начин да излезете от траура. Този процес отнема няколко етапа и не разполага с определено време, необходимо за неговото развитие. Това ще зависи от всеки човек и от естеството и интензивността на загубата. Може дори да има моменти, в които си мислим, че няма да успеем, но ще успеем. Просто трябва да си припомним моментите в миналото, в които сме чувствали същото.

В допълнение към предишните препоръки, има и други важни аспекти, когато става въпрос за успешно справяне със загуба. Те имат отношение към управлението на емоциите и субективните възприятия.

Краят на един цикъл е началото на нов. Зад всички страдания може да се скрие по-добро благосъстояние. Може би не може да го видим от самото начало и трябва да изчакаме малко, за да може да го видим. Загубата е момент на криза, в който може да намерим истинската си вътрешна сила. Може да трансформираме страданието си в увереност и самоувереност, за да продължим да поемаме рискове в живота и любовта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X