Напишете дума/думи за търсене

Психологическо насилие във връзката

Психологическото насилие в една двойка обикновено се открива по-лесно отвън, отколкото отвътре. Вашите приятели и семейство може да са ви предупредили за определена нездравословна динамика във връзката ви. Въпреки това може да ви е по-трудно да ги осъзнаете. Понякога ефектите от самата злоупотреба затрудняват идентифицирането на такива вредни действия.

Факти като постоянно подценяване, подигравки или дори икономически контрол са примери за манипулативно поведение. Също така усещането, че не ви е позволено да вземате собствени решения и се чувствате все по-изолирани от близката среда..

Начини, по които се появява психологическото насилие в двойка
Психологическото насилие не оставя следи по кожата, но подкопава психическата цялост.
Много пъти насилникът променя психологическата реалност на жертвата по такъв начин, че става трудно да се признае какво се случва. Поради тази причина искаме да ви предоставим поредица от улики, за да може да размишлявате върху тях.

Асиметрични отношения
Това е един от първите показатели, които обикновено се оценяват за откриване на психологическо насилие в двойка. Ние разбираме релационната асиметрия като разликата в силата, която съществува в една емоционална връзка. Това, което се случва в тези случаи е, че има фигура, която доминира.

- Силата на вземане на решения винаги е на вашия партньор.
- Ако решите нещо за себе си, партньорът ви се ядосва.
- Чувствате се ограничени, когато правите нещо.
- Другият човек обикновено контролира или критикува всичко, което правите.
- Финансовите въпроси и дори какво гледате по телевизията се решават от човека до вас.

Презрение и унижение
Както се посочва в статия, публикувана в Population Health, съществуващите изследвания почти винаги се фокусират върху разпространението и последиците от физическото и сексуално насилие от интимен партньор. Психологическото насилие, от своя страна, не е получило толкова голямо внимание, въпреки че въздействието му е колкото вредно, толкова и инвалидизиращо.

Унижението е един от начините, по които тази динамика най-често се проявява. Като презира и подценява жертвата, насилникът печели власт и укрепва своята идентичност. Обърнете внимание на най-честите начини, по които може да се появи във връзката:

- Използването на сарказъм.
- Обезценяване на вашите постижения.
- Използването на унизителни прякори.
- Вредни сравнения.
- Вашият партньор пренебрегва или минимизира нуждите ви.
- Постоянно критикува това, което правите.
- Използва агресивна и унизителна комуникация.
- Присмива ви се насаме, а също и публично.
- Той се обръща към вас с фрази като „ти си безполезен. Не правиш нищо правилно."
- Прекален контрол

Мобилните телефони вече са основният инструмент за контрол на сексуално-афективните връзки между подрастващите. И това също е злоупотреба.
От момента, в който партньорите ви се стремят да контролират всяка област от живота ви, те вече прилагат тази вредна и дисфункционална динамика към вас. Това желание за контрол се отразява в други ситуации:

- Те контролират с кого говорите.
- Те искат да знаят какви приятели имате.
- Те четат вашите съобщения на мобилния ви телефон.
- Те налагат ограничения върху облеклото ви.
- Те настояват да знаят с кого сте по всяко време.
- Те контролират вашите финанси и вашата кредитна карта.
- Те определят правила за това какво може и какво не може да правите.
- Длъжни сте да имате сексуални отношения, дори и да не искате.

Емоционална манипулация
Психологическата манипулация в двойката се подхранва от усъвършенствани техники за емоционално доминиране. Най-разпространената и разрушителна техника е гаслайтингът, при която жертвата в крайна сметка се съмнява в собствената си реалност и мислите си в резултат на влиянието на насилника.
По-долу ще обясним как се извършва:

Минимизиране:
 Вашият партньор омаловажава вашите чувства или притеснения. Той ще ви каже неща като „Ти си твърде чувствителен" или „Каквото и да те притеснява, не е толкова важно".
Опровержение: Вашият партньор ще обезсили вашите мнения, мисли и чувства с толкова вредни изрази като „Не знаеш какво говориш" или „Просто си параноичен".
Промяна на темата: Всеки път, когато се опитате да общувате с него по проблем, който ви тревожи, той ще го избегне, ще смени темата или ще твърди, че сте обсебени от глупости, за които не си струва да говорите.
Отричане на реалността: Вашият партньор ще ви каже, че определени разговори никога не са се случвали. Например, когато се опитате да говорите с него за нещо, през което вече сте минали, той отговаря с: „Ти си луд. Никога не съм казвал това."
Създаване на съмнения: Повтаряща се форма на емоционална манипулация ви кара да се съмнявате в собствената си памет и възприятие. Партньорът ви често ви казва: „Винаги помниш нещата неправилно. Губиш си ума."
Обвинение: Това е класическа форма на манипулация. Почти без да го осъзнавате, всичко негативно, което се случва у дома, ще бъде ваша отговорност. Нещо повече, ако се изправите срещу насилника, той ще ви обвинява, за да ви нарани, да ви обезсили и да ви накара да изглеждате зле.
Емоционално претоварване: Винаги помнете, че всеки път, когато вашият партньор ви нахъсва, той го прави с много ясна цел, която е да ви причини объркване, безпокойство и емоционално изтощение. Нещо повече, за да постигне това, той ще редува привързаност с агресивност, за да генерира хаос за вас.

Вашият партньор ви изолира от вашата среда
Психическото насилие в двойката се проявява и с желанието на партньора да раздели вашите от близките ви. Насилникът ще се опита на всяка цена да ви накара да повярвате, че приятелите и семейството ви не ви ценят. Той ще настоява, че са лоши хора, че не ви заслужават и че не ви разбират толкова, колкото той. Всъщност всеки път, когато се опитате да ги срещнете, той ще се разстрои и дори може да спре да говори с вас като наказание.

Имайте предвид, че всеки насилник иска жертвата му да бъде изолирана, сама и уязвима. Като ви отделя от вашето семейство, той има по-голям контрол и на свой ред гарантира, че зависи изключително от него за всичко. Това е опасно поведение, което трябва да откриете възможно най-скоро, за да не попаднете в капана.
Чувствате се сякаш вече не сте същият човек
При откриване на динамиката на психологическото насилие е обичайно да се гледа как се държи другият човек. От решаващо значение да извършите интроспекция, за да прецените как се виждате в тази връзка. Една част от информацията, предоставена в списание Health Psychology Research, се отнася до тежестта на социалната стигма на злоупотребата в партньора.

Много е възможно да живеете в тази реалност в мълчание. Понякога, тъй като не искате да признаете какво се случва с вас, може да се опитате да минимизирате всяка агресивна динамика. Отричането на доказателствата винаги ще има неизбежна психическа цена за вас и може да го оцените със следните показатели:
Чувствате се сякаш сте се променили.
Вашето самочувствие е по-крехко.
Чувствате се все по-тревожни.
Понякога копнеете за човека, който сте били преди.
Казвате си, че вашият партньор ще се промени.
Забелязвате комбинация от срам и тъга.
Страдате от промени в настроението и емоционални възходи и падения.
Не смеете да говорите с никого за това как се чувствате.
Почти нямате надежди и не си поставяте цели за бъдещето.
Усещате, че психическото ви здраве е все по-засегнато.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X