Напишете дума/думи за търсене

Прекалено много драма има във връзката ви? Може би сте заседнали в триъгълник на Карпман

Отношенията ви обтегнати или войнствени? Виждате ли признаци на токсична връзка с някого, на когото сте смятали, че може да се доверите? Често ли се оказвате в битки за власт с приятели или колеги?

Ако е така, може да играете една или повече роли в драматичния триъгълник на Карпман и дори да не го знаете.

Какво представлява триъгълникът на Карпман?
Драматичният триъгълник е разработен през 60-те години на миналия век от психиатъра Стивън Карпман. Обяснява какво създава нездравословни отношения между хората.

Докторът забеляза, че всеки път, когато се чувстваме ядосани, жертва или неразбрани, това е, защото сме се подхлъзнали в една от трите несъзнавани и обезсилващи роли:

Агресор
Играе ролята на насилник, критикува, обвинява другите и се дистанцира от по-уязвимите чувства.

Жертва
Избягва да взема решения, да решава проблеми или да поема отговорност за обстоятелствата, в които се намира. Вместо това се опитва да задоволи нуждите си индиректно - и ще обвинява другите, ако нещата не се получат.

Спасител
Самопровъзгласилият се за герой или за добър човек. Ако попаднем в тази роля, ние се опитваме да помогнем на другите, дори когато това нарушава техните граници. Опитваме се да спасяваме околните, дори за сметка на себе си. По-късно може да се чувстваме обидени, ако този човек не успее да ни даде признанието, което смятаме, че заслужаваме.

Как си взаимодействат трите роли в триъгълника на Карпман
В една нездравословна връзка тези три роли са силно взаимозаменяеми - което означава, че може да влизаме и излизаме от тях много пъти в един разговор.

Например агресорът, осъзнавайки, че неговият изблик е предизвикал тъга в неговата цел, може внезапно да се опита да спаси този човек. А мишената, която преди малко е била жертва на гнева на агресора, може да влезе в неговата роля и да му се нахвърли.

Независимо от ролята, участието в Драматичния триъгълник е изтощителен начин на живот. Може да успеем да контролираме другите в краткосрочен план, но за по-дълго време ние се лишаваме от силата да създаваме взаимоотношения, основани на взаимно уважение и радост.

Това, което влошава нещата е, че нашето участие в тези драми често е несъзнателно.

Как да избягате от страховития драматичен триъгълник, ако искате здрави взаимоотношения?

1. Направете избор
Толкова често сме мотивирани да променим поведението си, защото искаме някой друг да подобри неговото. Това обаче е капан, който поставя нашето щастие в ръцете на някой друг.
Независимо как някой взаимодейства с вас, може да изберете различен отговор. Избирайки да реагирате умишлено, а не рефлексивно, вие задействате различен резултат.

2. Използвайте думи
Нашите думи отразяват доминиращата ни гледна точка и начин на мислене. Те са градивните елементи, които използваме, за да създаваме нашата ежедневна реалност.

Думи като мога/не мога, трябва/не трябва и т.н. показват, че сме изпаднали в режим на жертва, агресор или спасител.
Когато използвате думи, за да прикриете вашите нужди или желания, вие сте в драматичния триъгълник. Същото важи и когато въздържате комуникация от страх от реакциите на другите.

Всеки момент имаме избор. Потърсете това, което работи добре, или се съсредоточете върху това, което липсва. Едната пътека на мисълта води до свобода и лична отговорност, другата - към усещане за липса и вина.

Думите, които използвате, ще ви подскажат накъде сте тръгнали.

3. Бъдете отговорни за опазването на енергията си
Имате вградена система за насочване, която ви уведомява, когато нещо или някой влияе негативно на вашата енергия. Този вътрешен GPS говори на езика на вашите емоции.

В момента, в който се почувствате стресирани, раздразнени или отбранителни, позволете си да се освободите. Вашата система за емоционално насочване ще ви предупреди дали сте напът на овластяване или робство.

Не забравяйте, че драматичният триъгълник е динамика на манипулация, която се храни от себе си. Ако не играете ролята, която ви е възложена, вие го лишавате от горивото, от което се нуждае, за да оцелее, което ви води към здравата връзка, която заслужавате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X