Напишете дума/думи за търсене

7 ситуации, в които лъжата не е грях в една връзка

Според скорошни проучвания „благородните” лъжи всъщност може да помогнат за изграждането на доверие във взаимоотношенията. Учените са установили, че много често хората предпочитат да ги излъжат, вместо да чуват истина, която би ги наранила. Това означава, че когато искате да защитите чувствата на партньора си или по някакъв начин да се възползвате от тях, ви е позволено да изречете лъжа и да не се чувствате виновни за това.

Кои са ситуациите, в които лъжата спрямо вашия романтичен партньор е приемлива и дори полезна.

1. Когато сте в капана на насилствена връзка

Насилствените отношения нямат нищо общо с истинската интимност или разбиране и в този случай трябва да направите своята собствена безопасност и благополучие приоритет. Ако търсите помощ или се опитвате да оставите насилника, с когото имате връзка, трябва да сте много предпазливи, за да не провокирате по-нататъшна агресия. Може да се наложи да се излъжете за вашите действия, телефонни обаждания и други контакти, които сте направили.
Етиката на здравия разум не работи, когато сте в опасност.

2. Когато партньорът ви пита за вашите чувства към други хора

Понякога може да искате да избягвате да отговаряте на трудни въпроси, зададени от половинката си, свързани с връзката ви.
Забравете за отговори на питания като „Някога обичал ли си някого повече от мен?” или „Намираш ли сестра ми за привлекателна?”, да речем. Ако във връзката ви всичко е наред и нямате намарение да се разделяте с настоящия си партньор, по-добре е да кажете „не“, без значение каква е истината. Може да сте обичали някого повече в миналото и понякога може да се почувствате привлечени от другите, но отношенията и чувствата на партньора ви са много по-важни от тези ненужни детайли истина.

3. Когато се разделяте с някого и не искате да добавяте повече болка

Да си инициатор на раздяла никога не е лесно и трябва да намериш умни начини да кажеш на партньора си, че всичко между вас е свършило. Не е необходим вашият разговор да се превърне в списък с оплаквания и обвинения, които могат да наранят човека, когото някога сте харесали или обичали. Може да кажете нещо от рода, че причината е във вас, а не в другия, или да се позовете на грешен момент във вашата връзка. Това ще ви помогне да запазите уважението и достойнството и да се разделите по приятен начин без вина и драма.

4. Когато искате да спрете непрекъснат спор

Когато вие и вашият партньор не може да се споразумеете за нещо, това води до много напрежение и стрес. Трябва да претегляте възможностите си и да помислите колко важно е това, за което се борите. Искате ли мир и изцеление във връзката си? Тогава вероятно трябва да кажете, че съжалявате и да се престорите, че приемате гледната точка на половинката си, дори ако в сърцето си чувствате друго.

5. Когато партньорът ви подари лош подарък или готви ужасно

Може да предпочитате учтивост пред истината, за да не разстроите любимия човек (особено при специални поводи). Изборът да бъдеш щедър и да прощаваш малки грешки, прави отношенията по-добри. Следващия път, когато съпругата ви подари грешна риза за рождения ви ден или готвенето на съпруга ви за годишнината ви не е достатъчно вкусно, преструвайте се, че ви харесва. Вашият партньор инвестира време, усилия и пари, за да се чувствате добре, така че не го съсипвайте с откровеност.

6. Когато искате да отмените среща без уважителна причина

В нова връзка сте, но не сте в настроение за среща или вместо това искате да излезете с приятели? Може да е трудно да признаете това, защото истината може да навреди на чувствата на другия. В този случай е по-добре да измислите достоверна причина за отмяна на срещата. Понякога, особено в началото на едни интимни отношения, се нуждаем от пространство, за да се справим със собствените си проблеми или време, за да се отпуснем, а това е напълно нормално.

7. Когато не харесвате избора на дрехи на партньора или новата му прическа

Срещате се с човек, чийто стил и външен вид обикновено харесвате, но един ден не успява да ви впечатли. Бихте могли да му кажете истината и да причините известна болка и объркване, или може да задържите мислите си за себе си. Не може да контролирате избора на стил на партньора си, но може да сте достатъчно мъдри и да намерите думи за похвала и да се опитате да приемете промените в имиджа на половинката си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X