Напишете дума/думи за търсене

Всичко, което знаем за секса, е лъжа

Шири се мнението, че най-добрият начин за достигане на оргазъм е чрез проникване и че ако няма проникване, не се брои за истински секс.

Или поне не е пълен сексът.

Това вярване е толкова широко разпространено, че обременява много нашето разбиране за сексуалността и подхранва погрешните схващания за секса. Пример затова е идеята, че една жена не е загубила девствеността си, ако не е правила проникващ секс.

Или че лесбийските двойки не правят секс, или че е нормално дефлорацията при жените да е болезнена.

Защо сме фокусирани толкова много върху проникването?

Това се дължи на коитусцентризма, което е идеята за секс, фокусирана върху класическото "вътре-вън" сношение. Доскоро коитусцентризмът обезсилваше другите форми на сексуален контакт.

„Вътре-вън“ сношението произтича от идеята, че крайната цел на секса е възпроизводството. С други думи, сексът е необходим само за правене на бебета, а удоволствието е второстепенно или тотално ненужно.

Но в един свят, където сексът не се практикува само за репродуктивни цели, концепцията за „вътре-вън“ сношението е демодирана.

Но въпреки че вече нямаме голяма полза от тази концепция, тя е толкова дълбоко вкоренена, че дори и в съвремието нашето разбиране за секса остава фокусирано върху пениса и мъжкото удоволствие. И до ден днешен в някои общества учат жените да са пасивни и покорни, а мъжът да е активният обект.

Пенисът определя продължителността на секса: актът започва, когато пенисът еректира и завършва, когато той еякулира. Женското удоволствие нерядко е пренебрегнато. Освен това често предиграта е насочена към ерекцията на мъжа, а не към удоволствието на партньорката му.

Ако не съм правила пенетрационен секс, това означава ли, че мога да загубя девствеността си?

Девствеността не е толкова медицинско понятие, а по-скоро културна концепция, произтичаща от различията на половете. Роуз Олсън, автор на проучване за девствеността, обяснява това най-добре: "Девствеността е концепция, използвана за сексуална експлоатация и унижение на жени и момичета през цялата човешка история. Трябва да променим начина, по който говорим за девствеността.

"Загубата на девствеността" намеква, че контролът за това не е във ваши ръце. Запомнете - никой освен вас не може да ви отнеме девствеността. Вие контролирате тялото си и никой не трябва да ви определя и възприема въз основа на сексуалните ви контакти.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X