Напишете дума/думи за търсене

Как да избягаме от вредните връзки, които ни променят?

Понякога поглеждате назад и се опитвате да си спомните какви сте били в миналото. Тук не става дума непременно за припомняне на младостта ви. Просто си спомняте какъв беше характерът ви в сравнение с начина, по който се чувствате и реагирате сега. По-предпазливи ли сте? Усмивката ви загуби ли част от своята невинност? Оптимизмът ви поутихнал ли е?

В интерес на истината, някои хора ви променят. Това са видовете вредни взаимоотношения, които далеч не ви обогатяват, а причиняват тъга, недостатък и страх. Не говорим само за емоционални връзки или за мъже или жени, които ви манипулират емоционално. Става дума и за вашите семейни отношения. Те са в състояние да ви наранят и да отнемат част от топлината на отминалото детство и щастието ви.

Човешката личност не е дворец със здрави стени. Вие сте уязвими към своите преживявания, разочарования и травми, независимо дали сте дете или възрастен индивид. Разбира се, това ви променя, защото нещо вътре във вас се счупва.

Вероятно сте преживели ситуацията, когато говорите с някого и той внезапно започне да ви критикува, казвайки неща от рода на: „Ти просто не си същият, какъвто беше“ или „Вече не си толкова забавна“, или „Къде изчезна твоята искра?“

Има много видове вредни взаимоотношения с партньор, членове на семейството и дори ваши приятели, които на практика не ви помагат да продължите напред като емоционално силни, сигурни и щастливи хора.

Общото между тези вредни хора е, че са способни да променят начина ви на живот.


1. Промени във вашия емоционален регистър
Възможно е в миналото да сте се характеризирали като човек с голяма емоционална откритост, който е бил възприемчив, весел и оптимистичен. Независимо от това, когато се окажете изправени пред взаимодействие, което е далеч от това да бъдете приети, намирате презрение, бариери или критика, вашият характер се променя.

Вече не изразявате емоциите си, а ги криете. Любовта вече не е пълна с илюзия, а с мъка и несигурност. Освен това вече не знаете какво да очаквате. Инвестирали сте хиляди свои мечти, радости и усилия в тези хора и сега получавате само тъга в замяна.

2. Експлоатацията на вашите когнитивни пристрастия
Преди сте се възприемали като силен човек с добро самочувствие, което ви е позволявало да виждате света с отворен ум, но сега се оказвате с напълно изкривена перспектива. Когато се погледнете в огледалото, виждате някого, който е разочарован и не може да излезе от порочния кръг, в който се намира. Това е така, защото вашето самочувствие се е трансформирало в чувство за малоценност.

3. Промени в самовъзприятието
Ако предложите оптимизъм, откритост, привързаност и смирение и в замяна получавате само презрение, подигравки и критика, ще започнете да осъзнавате, че този, който е казал, че ви обича, не го прави. Поне не по начина, по който сте очаквали. Ще се окажете с негативно възприятие за себе си, че сте направили грешка, че сте се заблудили наивно и че сте инвестирали в някого, който не заслужава вашите усилия или чувства.

Несъмнено сега ще гледате негативно на другия човек. Освен това ще имате негативно самовъзприятие за себе си. Това е изключително опасно, защото емоционалните разхищения могат да ви превърнат в жертва. Това е нещо, с което ще трябва да се справите.

• Вероятно вече не сте онзи човек от вчера, който толкова се радваше да се отвори към света. Със сигурност вече не сте толкова невинни и знаете каква е болката от разочарованието. Първото нещо, което трябва да направите сега, е да излезете от всяка ситуация, която ви причинява страдание. Не си позволявайте да бъдете жертва. Бягайте!
• Приемете, че това, което сте преживели, е част от вас и трябва да го интегрирате. Вие сте страдали, били сте разочаровани и сте изпитали най-голямата скръб. Каква полза да го отричате? Приемете го и постепенно освободете болката. Пуснете го и облекчете товара си.
• Вече не сте вашата мъка. Вие сте я приели и сте я изоставили. Вие сте вашето настояще, вашето „тук и сега“. Миналата болка трябва да остане в миналото и с наученото, с което сега може уверено да продължите напред.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X