Напишете дума/думи за търсене

5 начина да оцелееш в свят, пълен с идиоти

Те изскачат отвсякъде, нямат пол, възраст и характерни особености. Те са хората, които правят деня ти труден, а избора ти на държава – спорен. Те са сутрин в твоя блок. Подвикват ти, че прането ти капнало върху главата на булонката им, когато минавала под балкона ти, и сега може да настине, клетата. „И ще те помоля да си държиш прането вътре!“

Те минават край спирката. Замислил си се за всичко онова, което те чака днес в офиса и за купищата пране, които те чакат после вкъщи, в това време дъщеря ти звъни, разплакана, че са й писали тройка по български (иначе всичко си знаела...) и понеже си нямаш никакви проблеми в живота, хоп, минава идиотът с бързата, лъскава кола и полага цялата вода от близката локва върху новото ти палто. Е, ново, ново, колко да е ново – купи си го секънд хенд, щото с тея уроци на сина ти ще помиришеш нова дреха, ама друг път... Да се връщаш вкъщи за преобличане (май имаше някакво старо сетре в гардероба), или да продължаваш към работата във вида на простреляна кокошка?

Поглеждаш часовника, закъсняваш. В офиса те посреща новата колежка. Тъкмо си мислиш: „Тая с какви протекции е, щом я пуснаха да излезе в отпуска само две седмици след назначаването й? А като се върна, вместо да научи нещо и да влезе в час, за да помага, говори само за почивката си на Бали Бали.“ Тя, сякаш чула мислите ти, ти го връща: „О, скъпа, какво се е случило с теб? Изглеждаш съсипана. Така де, палтото ти изглежда съсипано...“ Ръмжиш вътрешно, а лъскавият й маникюр ти се перчи, за да те дразни още повече. И влиза шефът ти: „Пак си оставала снощи до 10 в офиса. Това не може да продължава!“ Казваш си: „Алелуя! Най-после ще получа признание за всичките си усилия, за целия този труд!“ И бааам - шефът си довършва мисълта: „Ти не умееш да си разпределяш времето правилно. Вземи се в ръце!“

Идиотите са навсякъде. Нямат пол, възраст и характерни особености. Освен една – правят живота ти ад. Не мислиш ли, че е време това да спре?! Колко време сме на тази земя, че да подаряваме спокойствието и дните си на някой, който с нищо, ама с нищо не ги заслужава?!

1. Научи се да казваш НЕ! Още днес го научи. Тренирай, колкото и да те е страх, че ще бъдеш отхвърлен, несимпатичен, че ще предизвикаш конфликт. Всъщност ще се учудиш, че повечето хора се респектират от онези, които умеят да отказват и които държат на себе си. Едно кратко и ясно НЕ създава дистанция между теб и идиота. Дължиш тази дистанция на вътрешния си мир, на семейството си и на правото си да бъдеш щастлив човек.

2. Откъсни се от токсични хора. Не можеш да премахнеш всички кретени от живота си, но има и такива, на които можеш да кажеш „баста“! Приятели, които се обаждат само, за да слухтят и клюкарстват, познати, които ти се пишат близки, а те търсят само когато имат нужда от теб, роднини, които ти изпиват силите, защото имат „визия“ за теб и семейството ти. Баста, народе! Отърви се от отровата още днес и утре ще дишаш по-леко!


3. Не се страхувай да бъдеш откровен.
Да бъдеш открит не те прави невъзпитан. Всяко нещо може да бъде казано по различни начини. Научи се да казваш истината в очите на хората, когато са те наранили, обидили, когато не са отговорили на очакванията ти, когато са можели да бъдат по-добри. Не очаквай да те разберат от намеци и от разсърдени физиономии. Нещата се слагат на масата и ако тогава не сработят, погледни съвет номер 2.

4. Намисли си мантра. Може да е дума, строфа от песен, някакъв спомен или пък мечта. Всеки път, когато се сблъскаш с идиотия на улицата, в магазина или в офиса, вдишай, повикай мантрата и си кажи, че с нейна помощ няма да позволиш на грубиянина да те докосне. Отмини момента и човека и се дръж за хубавата си мисъл. Тя ще ти помогне да потушиш яда и да продължиш по-спокоен деня си.

5. Живей над дребнавите хора и неща. Този съвет ще ти помогне най-силно, но той е и най-трудно постижим. Това обаче не означава, че не бива да опитваш. Напротив – нека всеки ден правиш по една крачка в посока да разбираш тази философия. Дребните неща и хора са ето тук, а ти си ето там – над тях, устремен към истински важното и към смисъла на този живот – да бъдем полезни, да бъдем добри, да се развиваме, да отминаваме снизходително глупостта и омразата, да се стремим към щастие и истинска обич. Визуализирай нещата – вземи наум колежката с дразнещия маникюр и я постави долу, на земята. Остави я да злорадства там. Нека има по-ново палто от теб, по-близки отношения с шефа, по-високо самочувствие – нека. Всеки ден си представяй как я слагаш на земята (а до нея – шефа, много ясно...) и как ти се качваш на стълбичка и отделяш погледа си от тях. Погледни към небето – там е синьо, ясно, красиво, пълно със свобода и бъдеще. Гледай по-често в тази посока. Оставяй идиотите в краката си и скоро ще бъдеш по-трудно достижим за тях. Късмет!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X