Напишете дума/думи за търсене

Потънаха ми гемиите, как да се измъкна?

Дори да си положителен човек, неминуемо идват периоди, в които ти потъват гемиите. И всичко започва да изглежда мрачно и безнадеждно. Сякаш никой не те цени, никой не те разбира, въобще светът е едно негостоприемно място, а адамовата ти ябълка се е сгънала надве от мощно чувство за тревожност. Събрахме някои от основните психологически съвети как да си върнете жизнеността и оптимизма.

„Ако искаш да си щастлив, бъди“

Думите са на Толстой и звучат простичко, прекалено простичко, за да бъдат приложими в действителността. Но ги запомнете и следващия път, когато изпаднете в дупка, си ги повтаряйте като мантра по няколко пъти на ден. Усещането за щастие много често е въпрос на тренинг. На усилие от наша страна. Седнете насаме със себе си и си представете, че поставяте тъгата и тревожността на масата. След това ги взимате и ги изхвърляте в коша с боклук. После си наливате чаша вино и отлитате с мисълта си до онази точка на света, където се чувствате най-щастливи. Тренирайте щастието си! И не допускайте да ви се изплъзва чувството за него.

Не очаквайте някой друг да ви направи щастливи

Щастието и оптимизмът зависят преди всичко от собствената ни нагласа към света и към нещата. Не очаквайте да дойде някой, за да ви лиши от самотата. Разделете се с нея още днес! Направете времето със себе си интересно – правете неща, които са ви интересни, неща само за себе си, напълно егоистични. Не оставяйте стабилността си в ръцете на някой друг. Пазете я сами.

„И това ще мине“

Още една мъдра сентенция, която не трябва да забравяме ни в добро, ни в лошо. Обърнете се назад и си помислете имало ли е случай тъмните облаци да не са се разсейвали? Понякога си отиват след няколко дена, друг път са им необходими няколко години, но никога небето не остава завинаги дъждовно. Обратното за съжаление също е вярно. Колкото и силно да грее слънцето, нощта неминуемо настъпва. Но пък тъмнината ни позволява да оценим топлината и милувката на слънцето. Така че, когато всичко започне да ви изглежда песимистично, кажете си на висок глас и бъдете сигурни в това: „И това ще мине!“

Не допускайте саморазруха

Много често в такива състояния посягаме към алкохола, цигарите, спираме да се грижим за здравето си. Сякаш, разрушавайки се, ще стигнем до дъното, а от дъното неизменно следва изтласкване нагоре. Напълно грешно! Не допускайте самосъжалението и саморазрухата! Контролирайте се по отношение на алкохола. Опитайте се да обърнете всяка мисъл за това колко сте зле в самоирония. Дръжте се над водата, за да знаете къде е брегът и за да може по-бързо да се доберете до него. Наложете си да гледате комедии и да не слушате тъжа тежка музика. Наложете си да излизате с весели компании! Грижете се за здравето и външността си и скоро тревогата ще ви пусне, а слънцето ще изгрее отново.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X