Напишете дума/думи за търсене

Така се предпазваме от отровните хора около нас

В някаква красива утопия вероятно има свят, в който всички хора са мили и искрени, никой не се стреми да прецака другите и категорично не е прието да късаш нервите на околните.

Само дето нашият свят не може да се похвали с такава идилия и всеки от нас по един или друг начин е принуден да се справя с токсичните хора, които му се изпречват на пътя.

Комуникацията с такива хора смущава спокойствие, отнема сила и енергия и стартира безсмислена саморефлексия в потърпевшия. И дори да изглежда, че се справяте с емоциите си, въздействието на такива индивиди все още ви разяжда отвътре, разрушавайки самочувствието и здравето ви.

Дори и да не може напълно да се отървете от комуникацията с тях, това не означава, че може да се предпазвате.

Премахнете всички известия

Премахнете известията за обаждания и съобщения от тези хора от приложенията на телефона и браузъра.
Не ви е притрябвало истерично мигащо известие на екрана, което да ви напомня за някого, когото не ви е притрябвал.
Ако не говорим за официална комуникация, когато трябва да сте на линия, поставяйте токсични хора в режим на заглушаване, не е нужно да си проваляте деня с безсмислени и агресивни контакти.

Не очаквайте да се променят

Хората се променят много, много рядко и трябва да има много сериозни причини за големи промени.
Повечето токсични, истерични и егоистични хора остават такива до края на дните си и вие не може да направите нищо по въпроса.
Да речем, че сте заели пари на приятел, а той „забравя” да ги върне. Не очаквайте от такъв човек да спре да ви манипулира и изведнъж да започне да се държи отговорно.
Вас ви човърка тази несправедливост, но не ви е удобно да му напомните за дълга му към вас, защото сте приятели. Не давайте повече заем на въпросния индивид, ако поне веднъж подобна ситуация вече се е случила.

Дишайте дълбоко

Токсичните хора най-често познават много добре вашите болни места и знаят как много бързо (с една фраза) да ви дисбалансират, така че по-късно да им бъде по-лесно да ви манипулират. Има само един начин да спечелите в битката срещу тях: дръжте се храднокръвно.
Ако чувствате, че сте обхванати от емоции и че губите контрол над ситуацията, не бързайте да вадите сабята - спрете и поемете дълбоко въздух.
Можете да продължите разговора само когато почувствате, че вашият самоконтрол, трезвият ви ум и самозащита отново са с вас, в противен случай просто си позволявате да бъдете въвлечени в чужда игра.

Станете пън

Този метод работи чудесно с нарцисисти и онези, които са готови да прекарват часове в разговори с вас за себе си, като ви отнемат времето и енергията. Ако социалният статус и благоприличието не ви позволяват грубо да прекъсвате събеседника, тогава просто се превърнете в обект от неживана природа.

Не поддържайте зрителен контакт, не реагирайте емоционално там, където събеседникът го очаква, погледнете встрани, прозявайте се. Станете най-скучната и незаинтересована версия на себе си.
Нарцисистът се нуждае от отговор и ако не го получи, той много бързо губи интерес към събеседника и търси нова жертва. Така че следващия път, когато колега реши да ви отнеме 30 минути от вашето време, за да ви занимава със своя Instagram, преструвайте се на камък. Не е интересно да показваш снимки на еклери и кучета на някакъв пън, така че той бързо ще ви остави на мира.

Задайте времева рамка

Ако говорим за посещение (например при токсичен роднина), тогава предупредете предварително, че след 45 минути трябва да тръгвате.
Ако знаете, че човек ви влияе отрицателно, но не може да избегнете контакт с него, тогава ясно задайте времева рамка. Така ще ви бъде по-лесно и ще бъде спазено фамилното благоприличие.

Не бъдете огледало

Когато нашият събеседник повишава гласа си, ние често го повишаваме и ние, дори и да не искаме да го правим. Това се нарича „огледално отразяване на събеседника“.
С помощта на този механизъм манипулаторът просто ни изважда от равновесие, за да му бъде по-лесно да постигне целта си.

Не поемайте отговорност за живота на някой друг

Едно от основните свойства на токсичните характери е да прехвърлят отговорността за своя избор и действията си върху другите.
Това е най-старата манипулация в света. Ако се чувствате виновни към друг човек, тогава разберете кой наистина е виновен за неговото положение. В 99% от случаите това е самият той, така че спрете всякакви опити да ви въвлекат в чуждата мелодрама още в зародиш.

Понякога просто се съгласете

Ако майка ви за пореден път ви изнася лекция за това какво трябва или не трябва да прави детето ви и какво точно трябва незабавно да промените в менюто, режима и възпитанието му, тогава подгответе магическа фраза от рода на: "Да, благодаря, може би си права, ще помисля за това."

Не е нужно да влизате в конфликт и да защитавате правото си да отглеждате децата си, както сметнете за добре. Но бъдете умни и си спестете един безсмислен спор и убиването на няколко километра нервни окончания за вас.
Понякога е по-лесно да се съгласите и да продължите да действате по свой собствен начин, отколкото да започнете дълъг спор, в който няма да спечелите.

Не се разкривайте

В нормална, здравословна връзка е естествено да се отворите към другия човек и да говорите за своите неуспехи или страхове. В токсична връзка, каквото и да говорите, в даден момент ще бъде използвано срещу вас.
Ако човекът, с когото общувате, поне веднъж се е показал от токсичната страна, с вас или с някой друг, тогава е по-добре да държите границите затворени и да не разкривате цялата си душа на такъв човек.

Пауза

Не бързайте да отговаряте веднага на досадни съобщения или имейли.
Понякога паузата за отговор е най-добрата противоотрова и докато се занимавате с ежедневните си задачи, енергиен вампир ще намери начин да се справи с неврозата си без ваше участие.

Слушайте мълчаливо

Лесно е да бъдете уловени в чужда драма.
Но има разлика между това да бъдеш замесен, учтив и приятелски настроен и това, което ви прави жертвата на манипулация. Тя е въвлечена в проблемите на други хора, защото не е имала време спре торнадото, което я е ударило, и в крайна сметка трупва проблеми на други хора върху гърба си, вместо да се занимава с живота си.

Слушайте мълчаливо и измислете решения, които ви се струват конструктивни. Ако те не отговарят на веруюто на събеседника, това е неговият проблем, но не му позволявайте да продължи да ви използва като купчина кошче за емоциите си.

Неутрална реакция

Манипулаторът създава условия, при които той ви принуждава да му кажете „да“ по един или друг начин. Толкова много от нас намират по-лесно да се съгласят да направят нещо, което не искаме, отколкото да се чувстват виновни за дадения отказ.

Въоръжете се с „техниката на неутралност“ - измислете фраза, която няма да бъде еднозначно „не“ или еднозначно „да“ и избийте оръжието от ръцете на манипулатора. Например „Добре, ще помисля и ще ти кажа“.
Така ще имате време да намерите формулировка, която да ви освободи от всякаква вина за отказа.

Защитете щастието си

Токсичните хора страдат от голямо разнообразие от неврози и постоянното сравняване с другите е един от тях. Тъй като те не знаят как да се справят със своите чувства и емоции, такива личности компенсират тези травматични преживявания за сметка на другите.

Това често се проявява в желанието да „откраднеш щастието“ на другия.
Да речем, че каните гости и гордо показвате дома си, но вместо поздравления чувате нелицеприятни забележки за недостатъците в апартамента, често замаскирани като комплименти или съвети.
Целта на подобни забележки е една - да открадне вашата радост.

Не позволявайте това да се случи.

Доверете се на тялото си и на инстинктите си

Често се случва манипулацията на токсичен човек да не е очевидна - изглежда, че никой не ви обижда и не се случва нищо агресивно, но защо цялото ви тяло е напрегнато и юмруците ви са стиснати? И защо мисълта за среща и прекарване на време с този човек ви натоварва?
И защо след такива срещи се чувствате така, сякаш са ви набучили на кол.
Тъй като агресията невинаги се проявява с викове или обиди, а умният манипулатор ще намери милион начини да извлече ползи за ваша сметка, без да потъва в базисна реторика. Ако чувствате, че в момента на комуникация сте в позиция на защита, значи сте атакувани.

10 знака, че някой винаги се прави на жертва

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X