Напишете дума/думи за търсене

10 знака, че някой винаги се прави на жертва

Снимки: Kat Jayne, Pexels и Pixabay

Човек, който играе жертва, обикновено изразява много негативизъм и вярва, че неговите проблеми са причинени от всеки друг освен от него самия. Той е убеден, че неговите собствени действия нямат нищо общо с решаването на проблемите им, затова се оставят на усещането, че са напълно безпомощни.
Останалите около тях може да бъдат манипулирани в процеса, без дори да го съзнават.
Как да ги разпознаете?

1. Самосъжаляват се
Светът е жесток и те са твърде слаби, за да променят нещо. Това си мислят жертвите за себе си.

2. Манипулативни са
Обичат да се правят на безсилни, за да спечелят състрадание и да получат съчувствие и подкрепа от околните. Може да ви накарат да се чувствате виновни за всичко, което някога сте им причинили.

3. Емоционални вампири
Тези хора създават образ на нуждаещ се човек, отказват да поемат отговорност за каквото и да било и в крайна сметка зависят единствено от хората около тях. След като сте с тях за дълги периоди ще почувствате, че вашето търпение, енергия и емоции са изсмукани.

4. Собственият им живот е в застой
Тъй като жертвите обикновено са сигурни в своята безпомощност, те не правят опит да прогресират живота си и да станат по-добри в нещо.

5. Те създават бариери
Те не обичат да слушат това, което казвате за тяхното поведение или отношение, и не искат да се сблъскват с факта, че са токсични хора. Ако това се случи, те ще „изрежат” неудобните личности от живота си.

6. Имат проблеми с доверието
Това е резултат от дълбок психологически проблем на някого, на когото му липсва самочувствие и не вярва в себе си. Той прожектира емоциите си върху останалия свят и наистина вярва, че другите хора са точно като него – безнадеждни.

7. Не спират да се сравняват с другите
Тъй като им липсва самочувствие, те обикновено се сравняват с другите по отрицателен начин и се депресират от това. Тази самокритика е вредна както за жертвите, така и за хората около тях, тъй като първите ще се опитат да се вкопчат в околните, за да спечелят състраданието им.

8. Недоволни са от живота си
Независимо какви положителни неща се случват в живота им, жертвите няма да го вземат насериозно и никога няма да им бъде достатъчно.

9. Предизвикват лесно кавги
Този тип хора ще приемат всяко несъгласие като лична обида и ще решат да атакуват. Те чувстват, че останалите искат психически да ги наранят, така че жертвите винаги трябва да са готови да отидат на война.

10. Не поемат отговорност
Винаги е проблем на някой друг. Жертвите винаги обвиняват другите за собствените си провали и проблеми. Те не са достатъчно сигурни в нищо и се страхуват да поемат отговорност за своите действия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X