Напишете дума/думи за търсене

4 типа енергийни вампири - как да ги избегнем

Всеки е срещал такива хора. Застават близо до теб, засмукват те от едната страна и повече не те пускат. Смучат от енергията ти понякога на малки глътки, а понякога изобщо не си поплюват с консумацията. Това са хора, които често несъзнателно дърпат от енергията на други хора – хранят се с техните емоции, използват ги за вдъхновение, за убиване на скуката или за кошче за душевни отпадъци.

Вечно мрънкащите

Те са най-често срещаният вид. Имат нужда да се оплакват нон-стоп. Всеки се опитва да ги прецака, животът е несправедлив конкретно към тях, никой не ги разбира, все са недооценени. Много често оплакванията им са на здравословна основа – все ги боли нещо, все се страхуват, че им има нещо, и е трудно да ги игнорираме. Вечно мрънкащите търсят своите „жертви“ сред оптимистите и слънчевите, енергични хора. Те неусетно увисват на вратовете им и се превръщат в пиявиците, които постоянно „имат нужда от помощ“.

Женените

Женените двойки от един момент нататък си омръзват (не всички, разбира се, но множеството) и единият или другият партньор намират тръпка вън от вкъщи. Ако станете любовница на женен мъж, той най-вероятно ще ви обещае светло бъдеще заедно, но е по-добре да не вярвате на думи, които още не са се превърнали в дела. Този мъж ще си дърпа от вас като от сладка цигара, ще се зарежда при вас със самочувствие, с емоции, с тръпка и ще се прибира при жена си уж защото носел някаква отговорност към семейството си. Често в нашето общество на любовниците се гледа с лошо око и рядко някой си дава сметка, че всъщност те се използвани.

Тези, които водят скучен живот

Може да е ваша приятелка, колега или роднина. На нея/него не му се случва нищо интересно за разлика от на вас и несъзнателно започва да смуче от емоциите покрай вас. Интересува се прекалено много къде ходите, с кого се виждате, за какво мечтаете, за да се храни с чуждите емоции поради липса на свои.

Използвачите

Те ви звънят на пожар всеки път, когато имат някакъв проблем или когато настроението им спадне неудобно ниско. Вие сте тяхното кошче за душевни отпадъци – по всяко време на денонощието трябва да сте на разположение, за да слушате за техните несгоди и мрачни чувства. Рядко се интересуват вие как сте, защото смятат, че по-зле от тях не може да има.

Съветите на психолозите:

1. Ако усетите, че някой край вас е от тези типажи, отстранете се от него. Ако става въпрос за истински приятел или за истинска любов, този човек ще ви върне и ще ви сигнализира, че важен сте му вие, а не енергията, с която го захранвате.

2. Освободете се от чувството си за вина пред тези хора. Вечно нещастните или скучно живеещите са избрали да бъдат такива и вие не сте длъжни да бъдете нито техни психоаналитици, нито техни клоуни.

3. Грижете се повече за себе си! Тези хора се залепват обикновено за близки, които се страхуват да бъдат егоисти. По-добре е обаче да проявите егоизъм пред тях, отколкото да им давате поводи да ви ползват като жертви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X