Напишете дума/думи за търсене

3 патриархални вярвания, които пречат на жените да бъдат излекувани

Патриархатът може да бъде определен като идеология, която се проявява в социалните практики, които причиняват неравенство в ущърб на жените. Но може ли този обществен ред и вярванията, които го поддържат, да повлияят на „изцелението” на женския пол? Страдаме ли ние, жените, телесно от последиците на все още патриархално общество?

Доктор Кристиан Нортръп в книгата си „Женски тела, женска мъдрост“ обяснява, че не е възможно да се лекуват жените, докато не направим критичен анализ и не променяме някои от патриархалните вярвания, които несъзнателно сме наследили и интернализирали.

„Съзнанието създава тялото.“
-Кристиан Нортръп-

Западната цивилизация е вдъхновена от юдео-християнския възглед, който разглежда, наред с други абсурди, женското тяло и неговата сексуалност - представена в осанката на Ева - като отговорни за падането на човечеството.

По отношение на болестта, Нортръп ни гарантира, че жените се разболяват, ако се малтретират помежду си. Освен това тя обяснява, че когато се разболеем, за нас се грижи патриархална медицинска система, която често очернява телата ни. Кристиан посочва три основни патриархални вярвания, които пречат на правилната грижа:

Първо убеждение: болестта е враг
Тази мисъл може да ни накара да считаме тялото си за наш противник, особено когато ни изпраща съобщения, които не искаме да чуем. Това е елемент, който може да причини болка, пренебрегвайки това, което може да бъде огромен източник на удоволствие. Според автора е присъщо на нашата култура да се опитваме да убием тялото като пратеник заедно с посланието, което то носи.

Въпреки това тялото може да се превърне в най-добрата изцелителна система, която ние притежаваме, ако знаем как да го слушаме. Без да навлиза в сексуалното поле, неговите функции създават ендорфини, които ни карат да се чувстваме по-добре, по-оживени, изпълнени с повече енергия.

Второ убеждение: медицината е всемогъща
Това вярване се основава на мита, който е промил мозъка да вярва в „медицинските богове“. Тоест лекарите знаят повече за нашето тяло от нас и като такива те са единствените, които могат да ни излекуват.
Така че забравяме нещо толкова очевидно като факта, че всяка жена има способността да събере големи познания за себе си. В този смисъл лекарят може да помогне, но той ще направи безполезни усилия, ако не изслуша какво има да каже жената.

Трето убеждение: женското тяло е ненормално
Патриархалното очерняне на женското тяло стои в основата на страха, който много хора изпитват към тялото си и неговите естествени процеси до степен, че изпитват отвращение към него. Кристиан Нортръп ни напомня в книгата си, че нито едно научно изследване не може да обясни с пълна точност и при всякакви обстоятелства как или защо едно тяло в частност действа по начина, по който действа.

Известен факт е, че изтеглянето на 80% от лекарствата в Съединените щати се дължи на вторичните ефекти, от които страдат жените. Причината: животните, използвани в лаборатории за медицински изследвания, са мъжки, както и техните клетки, като по този начин образуват отправна точка за медицинското изследване, което е изключително мъжко.

Емоционалното разединение в резултат на тези патриархални вярвания
Патриархалната култура ни е накарала несъзнателно да приемем навици, които предполагат сериозно въздействие върху тялото и духа ни, тъй като те ни пречат да се свържем с емоциите си, за да разберем какво наистина се случва с нас. Патриархалното общество носи със себе си и подкопаването на чувствата на жените, отричането или подценяването им, което има последици за приемането им.

Много жени може да изпитват срам, когато става въпрос за изразяване на емоциите си, защото рискуват да не бъдат приети на сериозно или да изглеждат слаби. Това ни държи в състояние на страдание, което се увеличава пропорционално на времето, през което го държим.

Как да се преборим с патриархалните вярвания?
Първата стъпка към положителна промяна в живота и по-конкретно в здравето е да дадем име на настоящия опит и да си позволим да го усетим напълно, емоционално, духовно и физически.
Когато разпознаем и освободим емоционалното си страдание, веднага се свързваме с чувствата си. Чрез тях може да открием специфичните нужди, които имаме.

Освен това, освобождавайки се от това страдание и притесненията, които идват с него, ние възстановяваме енергията, необходима на тялото ни да се излекува. Важно е също да се заменят тези патриархални вярвания с други, които са по-полезни, като идеята, че женското тяло притежава голяма способност за съпротива и здраве. С други думи, да се излекува.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X