Напишете дума/думи за търсене

Нарцисизмът - коренът на агресията при децата

Рядко ще чуете родител да признае, че детето му е вербално или физически агресивно. Това е тема табу, бегъл поглед върху насилието, което се крие от очите на обществото чрез фрази като „няма нужда да развяваме кирливите си ризи навън“.

Изследванията, направени по темата, обаче показаха опустошителна реалност. Изводите са ясни: насилието на децата спрямо родителите става все по-често и интензивно и се случва по-рано. Но откъде идва това увеличаване на насилието срещу родители?

Едно скорошно проучване на испански юноши анализира факторите, благоприятстващи появата на този вид домашно насилие. Събраните данни и последващият им анализ показват излагането на насилие у дома, липсата на комуникация и прекалено снизходителното възпитание като фактори, които създават нарцистични тийнейджъри, които са вербално и физически агресивни към родителите си.

Зърното на насилието е засадено у дома

Изследователите обясняват, че много юноши, които са агресивни към родителите си, са били жертви на насилие от тяхна страна, когато са били по-малки. Изглежда, че излагането на насилие в семейството е един от решаващите елементи, които утвърждават този тип поведение като добър образователен инструмент.

В други ситуации липсата на положителна емоционална комуникация между родители и деца и/или липсата на качествено време, посветено на децата, може да предизвика насилствени нагласи. Позволителното отношение на родителите, които не поставят граници за нищо, е друга причина за бурните реакции на децата.

Доброто възпитание е ключът към предотвратяване на нарцисизма и насилието
Според изследователите преподаването и възпитанието на децата ви са ключови за предотвратяване на нарцисизма и насилствените нагласи в юношеството. Ако родителите не отглеждат децата си с чувство за отговорност и уважение, лесно е с липсата на добър модел за подражание, те да повярват, че светът се върти около тях. Ако всичко, което имат, е модел за подражание, в който разочарованието и несъвършенството не съществуват, подрастващият трябва да намери изход възможно най-скоро.
Но поведението на родителите им не е единственият фактор.

Темпераментът на детето е друг важен компонент. Някои деца са по-импулсивни и се научават на насилствено поведение много по-бързо, тъй като това включва лесен начин за борба срещу противопоставянето от страна на родителите или живота като цяло.


Неконтролируем гняв - предшественик на насилствения тийнейджър
Нарцистичните тийнейджъри са склонни да се чувстват разочаровани и отхвърлени. Когато това се случи, първо идват виковете и обидите, придружени - преди, по време или след - от физическа агресия.

Изследователите обясняват, че поради тази причина, когато родителите възприемат, че детето им прескача нормите на зачитане, които преди е спазвало, те трябва да установят образователен, санкциониращ и наказателен диалог, който пресича корена на това поведение.

Изследователите обясняват, че възрастовият диапазон от около 13 до 15 години е от решаващо значение за ориентацията на детето към агресия, независимо дали е насочена към родители, други хора или предмети. Те също така подчертават, че въпреки че няма различия между половете в проявата на този вид агресия, е налице забележим ръст сред момичетата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X