Напишете дума/думи за търсене

Детето иска да се татуира

Един ден нашето мило отроче иска колело, след няколко години – смартфон, а ето че много скоро след това желанието става с една идея по-стряскащо: татуировка или пиърсинг! Когато чуете това, бъдете внимателни в първоначалната си реакция. Не викайте веднага! Не съдете! Не заплашвайте! Точно обратното – направете се, че размисляте доколко добра е идеята. Може да повторите „Искаш татуировка, така ли?“ И гледайте да го изречете с най-равния си и лишен от емоции глас. Най-вероятно веднага ще бъдете заляти с информация за това колко от съучениците му/й вече са си направили татус или пиърсинг и, разбира се, „колко е яко!“

Може би вие не сте противник на тези неща. Може би самите вие притежавате татуировка или пиърсинг. При всички случаи е добре тези неща да се правят в по-зряла възраст обаче, когато личността на човека е оформена и той знае какво иска и защо го иска. Бихте могли точно така да започнете „пледоарията си“. Кажете, че не сте против, но предпочитате това да се случи по-нататък във времето, когато е обмислено и осъзнато.

Не очаквайте естествено тийнът да плесне с ръце и да каже „Прав си, татко! Колко си умна, мамо! Благодаря ви за съвета, ще помисля за татус, като стана голям!“ Не, ще има борба, за да постигне своето, но вие дръжте фронта и не се газирайте, защото с това няма да постигнете желаното от вас. Мирно и тихо предложете да се информирате, преди да вземете такова решение. Намерете информация за всички онези компании, които не желаят служители с татуировки на видими места – например гигантът „Дисни“ никога няма да наеме някого с татус, пък дори и този татус да е на Мики Маус. Открийте също така страници на HR компании със съвети за намиране на мечтаната работа. Нека синът или дъщеря ви сам/а се убеди, че нещо „много яко“ днес може много яко да го/я прецака утре.

В интернет може да се почерпите и с безброй сайтове на тема „Епични тату грешки“. Разгледайте ги заедно с тийна и се посмейте на воля. Колкото по-малко сериозно се обсъжда темата, толкова по-вероятно е да откажете пубера от намерението си да се жигоса.

Извадете и картата с уникалността. Тийновете са силно чувствителни на тема „имам лично мнение и то е уникално!“Ако вече няколко негови/нейни приятели са се татуирали, той/тя ще бъде един/една от многото, а това не говори, че държи на уникалната си гледна точка и светоусещане. Заложете на тази теза и дори в първия момент да не спечелите с нея, пуберът ще има материал за размисъл. В това време може да овкусите антитатус кампанията си с теорията, че татуировките и пиърсингът са като модата – от време на време стават супер актуални, но след няколко години изглеждат вече демоде. За разлика от дрехите обаче те не могат да бъдат сменени и дори не могат да бъдат премахнати.

Може да се решите на компромис – например втора или трета дупка за обица на ухото, или пък временна татуировка, или пък нов цвят на косата. Ако успеете да изтъргувате татуса и пиърсинга срещу нещо временно и по-безопасно, най-малко печелите време. Може би един ден синът или дъщеря ви все пак ще влезе в тату студиото, но поне решението за това ще бъде взета от него/нея в по-осъзната възраст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X