Напишете дума/думи за търсене

Какво да направите още при първото влизане на детето в интернет

Уроците по сигурност в глобалната мрежа трябва да започнат най-късно с първото влизане на детето в Интернет. Повечето родители обаче пропускат момента, защото им се струва, че хлапето тогава е все още твърде малко, за да може да разбере рисковете и да носи отговорност. И така, година след година, детето расте, става тийнейджър, започва да владее компютъра по-добре от всички вкъщи и вече ви се струва, че синът или дъщеря ви знае повече за машината от вас и че вече е късно за разговори за кибер сигурност. По-добре късно отколкото никога обаче. Този разговор е задължителен. И не става въпрос само за един разговор, а за това темата да присъства редовно в живота на тийнейджъра. Само така той/тя ще започне да разбира колко сериозна е тя.

Хубаво е и вие самите да го разбирате, защото тук ще има нужда да вложите малко повече време и усилия. Добре е например да повишите компютърната си култура и да се погрижите за това детето ви също да има поне базови познания в областта. Така цялостната картина ще му е по-ясна и няма да има нужда да обяснявате защо паролите му трябва да се пазят в тайна и какво може да се случи, ако недоброжелател успее да пробие защитите му. За целта може да помолите свой познат, който е специалист, да дойда няколко пъти у дома ви и да покаже и на вас, и на вашия тийнейджър някои основни неща. Нека синът или дъщеря ви са наясно как функционират нещата и да участват активно в поддържането на домашния компютър „чист“. Давайте му/й да сваля пачове и ъпдейти, за да знае колко е важно софтуерът да бъде максимално актуален. Грижата за домашните системи ще го/я накара да е по-внимателна при използването на техниката.

Тъй като по-голямата част от опасностите идват от социалните мрежи, е важно да бъдете „приятели“ с тийна там. Така ще може да следите отблизо какви ги върши, но внимавайте! При първата неподходяща намеса от ваша страна може бързо да бъдете разкарани. Затова наблюдавайте какво се случва, но се обаждайте тактично и само в краен случай. За какво трябва да внимавате? На първо място за цялостното поведение на тийна в мрежата. Прекалено многото селфита и други подобни суетни изблици е добре да бъдат озаптени. Трудна задача за вас! Като начало започнете с личен пример. Няма как да очаквате, че синът или дъщеря ви няма да прави муцунки на камерата си и да ги качва по два пъти на ден в нета, ако вие имате подобно поведение. Да направите директна забележка, може да бъде нож с две остриета. Хлапетата в тази възраст правят всичко наопаки, за да се докажат, така че не ви съветваме да отправяте заплахи или предупреждения на тема селфитата и прекалената показност в мрежата. Постъпете по-хитро. Когато сте у дома, пускайте от време на време по някой и друг саркастичен коментар за други хора, които го правят. Лайквайте на вашия тийн всичко друго, но не и тези суетни снимчици. Когато постне нещо наистина интересно – статия, мисъл или друго, шервайте го, но не спирайте да пренебрегвате селфитата.

Наблюдавайте и броя на „приятелите“ на пубера в мрежата. Ако ви се струва нереално раздут, считайте го за червена лампа. Поговорете, но се подгответе предварително с доказателства – случаи за момичета и момчета, които са попадали в мрежата на маниаци и престъпници благодарение на безразборните си контакти в социалните мрежи. Вижте заедно и някой филм по темата. В Youtube пък ще намерите любопитни видеа, създадени именно за тийнове, които обясняват на техен език опасностите и как да се предпазят.

Напомняйте на тийна постоянно основното правило в мрежата: „Не прави в интернет нищо, което не би направил в реалния живот.“ В живота човек не ходи да заговаря непознати, не реагира на закачки по улицата и не пуска никого в банята със себе си, за да бъде видян как се пули в огледалото. Напомняйки им често този принцип, давате ориентир на тийновете кое е и кое не е редно онлайн. Друг е въпросът доколко ще го спазват. Обяснете им, че днес може да не им пука какво пускат в мрежата, но утре ще си търсят работа и най-невинната снимка може да се окаже препъникамъче за тяхното бъдеще. Защото все повече фирми правят проверка на кандидатите си според публикуваното от тях онлайн през годините. Тази практика предстои да се развива, така че споделянето в интернет трябва все повече да се прецизира.

Не се превръщайте обаче в някакъв натрапник и преследвач на тийна, защото с това ще обречете мисията си на сигурна загуба. По-скоро дайте свобода, но в разумни граници. Дискутирайте проблемите и рисковете на уебпространството и заедно всички следете новините от IT бранша. Постоянно се появяват нови начини да защитите себе си и своята информация в интернет. Всеки, който ползва компютър, трябва да е в час с тях. Постепенно тийнейджърът ви ще започне да се гордее, че е на ти с материята, а с това ще дойде и реалното осъзнаване на проблемите и начините да стои далеч от тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X