Напишете дума/думи за търсене

„Мамо, тате, бременна съм“

Всяка майка и всеки баща чукат на дърво и се прекръстват по няколко пъти при мисълта, че могат да чуят това изречение от дъщеря си – тийнейджърка. Но вместо да хвърляме боб, за да знаем дали има такава вероятност, по-добре да сме подготвени как да реагираме, ако се случи.

Преди да кажете каквото и да било, помислете как се чувства тя. Най-вероятно е уплашена до смърт. Освен това приятелките й са я съветвали да скрие от вас, може би дори са й предлагали пари на заем, за да направи аборт. Тя обаче постъпва отговорно и по единствения правилен начин – споделя ви. Едва ли го прави, за да й се скарате и да я корите. Прави го, за да получи подкрепа. Със сигурност и сама съзнава колко голяма грешка е допуснала. Не я карайте да се чувства още по-зле.

Но тъй като и вие не сте от желязо, ще ви се иска да крещите, да чупите и да плачете. Затова в първия момент най-добре не казвайте нищо. Помолете я да отидете за десетина минути в другата стая и обещайте, че след това ще продължите разговора и че всичко ще бъде наред. Бройте до 10, дишайте дълбоко и си повтаряйте, че и това ще мине.

Когато започне разговорът, първо се опитайте да разберете как се чувства тя. Не как се е случило, не защо не се е пазила, не кой е виновен, а как се чувства детето ви! Дори да сте бесни вътрешно, не давайте израз на това. Ще имате достатъчно време да беснеете след този разговор, както и да разберете детайлите. Уверете момичето си, че сте до нея и че заедно ще стигнете до най-доброто решение.

Със сигурност в този момент ще ви се иска да удушите момчето, което й го е причинило. Я по-кротко, вие все пак сте възрастният! Ако сега създадете враждебно отношение към него, това може да доведе до разрив в отношенията със собственото ви дете и до конфликти по-късно. Така че опитайте да разберете кой е бащата и дали неговите родители знаят, но не правете никакви заключения за него.

Един от най-щекотливите моменти е този, в който ще разговаряте за „решението на проблема“. Първо уважете мнението на детето си. Ако тя иска да направи аборт или пък да задържи и роди бебето, не викайте веднага „В никакъв случай“. Важно е в тандем да прецените какви са плюсовете и минусите в едната и в другата ситуация. Не е редно да използвате крайни заплахи като „Това ще провали живота ти“ или пък „Този аборт ще те вкара в Ада“. Изобщо не е задължително да взимате решение веднага. Ако имате разминавания с мнението на дъщеря си, най-добре използвайте професионалните услуги на психоаналитик, който след няколко сеанса ще ви помогне да изгладите различията и да стигнете до консенсусно решение.

Може да ви се стори глупав довод, но използвайте проблема да се сближите с детето си, да му окажете подкрепа и да продължите по-силни напред. Не спирайте да говорите със спокоен глас. Ако отношенията й с бащата са добри, може да го включите във вашите дискусии. Кажете им, че не трябва да гледат на случилото се като на апокалипсис. Успокойте ги, че по един или друг начин животът на всички ви ще продължи и доброто е, че сте се събрали и обмисляте най-добрия начин това да се случи. Ако двамата млади летят в облаците и искат да запазят бебето, представяйки си, че очакват кукла, а не жив човек, не се ядосвайте. Не се дръжте неуважително към тях. Бъдете техен добър приятел и спокоен съветник. Опишете им какво означава животът с малко бебе на ръце и им дайте време да го обмислят отново. Ако пък се решат на аборт, помолете ги да бъдете част от всичко, което им предстои. Не за да се мешате и да създавате проблеми, а за да помогнете всичко да мине както трябва.

Ситуацията е изключително кофти, но също така ви дава възможност да се докажете като приятел на своята тийнейджърка и нейния любим. Като се замислите за това, ще приемате по-леко целия процес, през който се налага да преминете заедно с тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X