Напишете дума/думи за търсене

Доведените родители не бива да ухажват и подкупват децата

Доведени деца и родители – макар че темата е все по-актуална и засяга все повече семейства, си остава щекотлива. Ако имате доведено дете и то е в пубертета, то предизвикателствата пред вас са още по-сериозни, отколкото ако детето беше още малко. Доведеният ви син или дъщеря едва ли е щастлив/а, че заемате мястото на биологичния му родител, така че не очаквайте бурни овации за „добре дошъл/а!“ Важно е да не се опитвате да го подкупите. Много мъже и жени инстинктивно започват да „ухажват“ тийна, за да си спечелят уважението му, но по този начин правят точно обратното. Хлапетата възприемат „подкупа“ като чувство за вина, а ако вие изпитвате чувство за вина, това само потвърждава собствените им обвинения към вас. Най-доброто поведение е естественото. Не го засипвайте с подаръци, комплименти, прегръдки или пък обещания. Изчакайте тактично да разберете какво е отношението му към вас и тогава може да предприемете някаква линия на поведение. Изобщо търпението ще ви е верен съюзник в изграждането на тези взаимоотношения. Най-добре е да се съветвате за всичко с партньора си – той/тя най-добре познава своето дете.

Дайте време на доведения си син или дъщеря. Време, в което той/тя ще ви наблюдава изкъсо и вероятно ще следи за гафове. Докажете му/й, че държите и обичате партньора си, който е негов биологичен родител, и че сте готов/а да се грижите за всеки един член от новото семейство по равно. Това да знае, че може да се разчита на вас, че държите на думата си, че сте отговорен/а и със стабилни намерения, е най-добрата инвестиция в бъдещите ви отношения. В никакъв случай не го разграничавайте от собствените си деца. Точно обратното – ако му покажете, че го/я възприемате като едно от своите деца, ще си помогнете много. Водете ги заедно на ваканции, купувайте им еднакви подаръци за рождените дни, интересувайте се от тях и техните проблеми по равно.

Когато вашите отношения започнат да се стоплят, се отнасяйте с тийна като приятел, а не като родител. Малките деца биха понесли доведения родител да се държи като техен биологичен такъв, но при тийновете номерът не минава. При тях е важно да видят, че сте единни с партньора си, но по-добре оставяйте истинския/ата му баща или майка да въдворява ред и да раздава команди. Трябва обаче да е ясно, че вие стоите зад решенията на партньора си и ще го/я подкрепите във всичко.

Разбира се, никога и по никакъв начин не заставайте между тях двамата/двете. Точно обратното – тийнът има нужда да знае, че не е загубил майка си/баща си от вас. Оставяйте им време насаме и никакви сцени на ревност. Обичайно е родителят, който е довел нов партньор у дома, да се чувства виновен пред децата си и да иска да компенсира с повече време, грижи и внимание. Приемете, че това е в името на доброто на всички ви и не си бъркайте носа в техните отношения. Напротив – мотивирайте ги да имат качествено време заедно и да си изкарват добре.

Намерете общи интересни с тийна – спорт, кино, видеоигри, комикси, мода. Каквото и да е, ако искрено сте заинтгригувани от тема, която вълнува и доведеното ви дете, вие имате шанс да се сближите и по тази линия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X