Напишете дума/думи за търсене

Дъщеря ми иска да започне да се гримира. Какво да правя?

В живота на децата ни има много моменти, в които трябва да поставяме граници, да знаем как да преговаряме и да разбираме процесите им, за да ги напътстваме с уважение. Един от най-често срещаните е, когато дъщерите искат да започнат да се гримират. Изправени пред тази молба, възникват страхове, съмнения и объркване относно това как да се отговори.

Ако подходим към искането с интерес, емпатия и емоционална интелигентност, ще бъде по-лесно да се грижим за дъщерите си и да ги напътстваме, без да създаваме конфликти или щети на връзката помежду ни.

Ключово е да разберем откъде идва това желание, за да го управляваме. Причините на едно малко момиче да иска да се гримира са различни от тези на тийнейджърката.
Например по време на детството е обичайно момиченцата да искат да имитират това, което виждат в основната си референтна фигура - мама. Те искат да се идентифицират с нея и да участват във всичко, което прави.

Така че, ако дъщеря ви гледа как се гримирате всяка сутрин или лакирате ноктите си в свободното си време, естествено е тя да се интересува от тези дейности. Освен това, тъй като това е творческа, забавна дейност, която е пълна с цветове и нови елементи, може да възникне истински интерес към тези практики.

Според проучване, публикувано в International Journal of Environmental Research and Public Health, много момичета използват грим и козметика само за игра.

От друга страна, при подрастващите момичета се разглеждат други въпроси. Личният имидж придобива голямо значение в тези години като начин за представяне пред връстниците. Гримът е елемент, който помага да се проектира специфичен стил и да се изрази тази личност, която се формира или открива. Освен това тийнейджърите се чувстват по-възрастни, искат да направят прехода към света на големите и се чувстват по-свободни и независими. Чрез грима те могат да изпълнят тези цели.

Какво да направя, ако дъщеря ми иска да започне да се гримира?
Нормално е, когато дъщеря ви помоли да използва козметика, да се уплашите и да имате съмнения от рода на „Не е ли твърде малка?“, „Няма нужда от това!“, „Ами ако й нарани кожата?“, „Страхувам се, че тя ще хиперсексуализира образа си!”

Тези и други въпроси може би се въртят в главата ви и не е чудно.

Според статия в Red Educa използването на грим и други преждевременни поведения могат да причинят загуба на детството и да наложат идеята, че естетиката е най-важното нещо, дори над ценностите.

Поради тази причина ще ви дадем някои насоки и съображения, които могат да ви помогнат да решите какво да направите, ако малката ви дъщеря иска да започне да носи грим.

Не го забранявайте
Забраната обикновено не е най-добрата образователна стратегия, особено ако това, което детето ви иска, не е нещо вредно или абсурдно. Вашият категоричен отказ само ще засили интереса на детето към грима, което ще породи известно негодувание към вас, че не го позволявате. Освен това може да се окаже, че го прави тайно с неподходящи продукти или практики.

Проявете интерес към желанието й
Добра стъпка да сближите нещата е да приемете нейния интерес към грима и да бъдете отворени и готови да научите повече и да го споделите. Попитайте я какво я привлича в практиката, защо иска да започне да носи грим и какво привлича вниманието й.

Ако дъщеря ви е малка, може да й покажете различните продукти и да обясните как се наричат и за какво се използват. Ако е по-голяма, гледайте любимите й видеоклипове за грим с нея.

Според статия, публикувана в Иберо-американското списание за социални и хуманитарни науки, това помага за генериране на близост и емоционална връзка и е добра отправна точка за преговори, тъй като дъщеря ви ще разбере, че се интересувате от нейните вкусове.

Преговаряйте и предлагайте алтернативи
Това обаче не означава, че трябва просто да се поддадете и да позволите на дъщеря си да слага грим, когато тя поиска това. Като майка, вашата работа е да поставяте ограничения, дори ако те предизвикват гняв или разочарование у дъщеря ви. Може обаче да направите това, като преговаряте и предлагате алтернативи.

Например, ако тя е малко дете, слагането на грим за рожден ден и други специални поводи са някои от опциите. Тя може също да тренира у дома като игра, но изяснете, че ще трябва да почисти, преди да излезе. От друга страна, тя може да иска да получи кукла като подарък, която да гримира и да й лакира ноктите.

Ако дъщеря ви е тийнейджърка, ключът е да подходите към това като постепенен процес. Тоест, позволявайки й да изпробва определени продукти, подходящи за възрастта, вместо категорично да й се отказва или да й се позволява да слага твърде много грим от самото начало.

Дайте насоки и съвети
Ако дъщеря ви иска да започне да се гримира, една от най-важните стъпки е да й дадете насоки. Това означава да й помогнете да закупи правилните продукти за нейната кожа и възраст и да я информирате за някои основни хигиенни проблеми. Това ще й попречи да използва некачествена козметика или да я споделя с приятелките си, с всички рискове, които това крие.

Ако имате дъщеря в ранна тийнейджърска възраст (на 13 или 14 години), вероятно нейните приятелки вече са започнали да се гримират и тя иска да направи същото.

Не става въпрос да следвате какво правят другите родители, но те могат да служат като ориентир, тъй като отказването на тази възможност на дъщеря ви би я накарало да се почувства различна от своята възрастова група.

Освен това може да преговаряте, като вземете предвид околната среда. Например не е много подходящо да ходи на училище с грим, но разходка през уикенда с приятелки до мола е по-подходящо време.

Бъдете отворени, ако дъщеря ви иска да започне да слага грим
Накратко, няма конкретна възраст, на която е подходящо или неподходящо непълнолетно лице да започне да се гримира. Както казахме, ранното юношество е времето, когато това желание може да се появи с по-голяма интензивност, но всяко момиче има свои собствени ритми и контекст.

Най-важното е да запазите открито отношение към това, независимо дали дъщеря ви е в предпубертет или е тийнейджърка. Диалогът и проявата на интерес ще улеснят сближаването и възможните преговори. Не забравяйте обаче, че като възрастен вие сте този, който отговаря за насочването и ориентирането и не бива да се страхувате да поставяте границите, които смятате за необходими.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X