Напишете дума/думи за търсене

Мързеливото дете трябва да се държи заето

Мързел и пубертет е нещо като плаж и море, като ракия и салата – вървят в комплект и би било наивно да си мислите, че само вашият наследник „страда“ от мързел. Не по-малко наивно е да си мислите, че може да направите кой знае какво по въпроса, но не бива и да седите със скръстени ръце, защото това ще даде сигнали на тийнейджъра, че поведенето му е напълно окей.

Когато разговаряте със сина или дъщеря си, не им слагайте думи в устата, не им довършвайте изреченията и не ги прекъсвайте. Най-вероятно той/тя сам/а ще прекъсне няколко пъти и ще се разсее, докато ви разказва как е минал купонът, да речем, но вие бъдете търпеливи и изслушайте докрай. Проявете любопитство, особено по темите, които силно го/я вълнуват. Тийновете са мързеливи, но по-сериозният проблем е, че повечето неща са им безинтересни. Когато усетите, че нещо му/й е страст, помогнете му/й да задълбае в това занимание – може да е спорт, изкуство, каквото и да е хоби – стига да не е свързано с висене пред компютъра и телевизора, стимулирайте го всячески. Ако имате възможност, дори се включете и участвайте със страст.

Често при недостатъчно сън тийновете стават по-мързеливи, така че се погрижете вкъщи да се спи по 8 часа на денонощие. Вярно, че синът или дъщеря ви ще си легне, когато поиска, но вие му/й помогнете, като направите така, че къщата да утихне след 22 часа, включително през уикендите. Така лека полека ще вкарате ученика си в режима, в който ще му се налага да живее след 15 септември.

Разпределете домашните задачи между всички членове на семейството. Тийнът трябва да участва, а ако пропусне, е необходимо да получи съответната санкция. Обяснете, че шетането и готвенето невинаги са приятни и за вас, но както вие никога не сте допуснали той/тя да излезе гладен/а и с мръсни дрехи от вкъщи, така и той/тя трябва да изпълнява своите задачки.

Мързеливите хлапета обикновено отлагат работата до последния възможен момент, а понякога я разтакават с дни. Затова разпределяйте задълженията по дни и по седмици. Изхвърлянето на боклука и чистенето на тоалетната на котката са ежедневни задължения. Оправянето на стаята и бърсането на прах може да бъдат и ежеседмични.

Престоят пред компютъра, телефона и телевизора сериозно засилват мързела. Продължителната им употреба прави човек летаргичен, забавя реакциите му, откъсва го от реалността. Сложете лимит на използването им и дайте добър пример, като самите вие зарежете телефона на влизане у дома и спрете да ровите из социалните мрежи, докато може да изкарвате време с близките си.

Организирайте възможно най-често интересни преживявания извън дома. Когато тийнът порасне, вече няма да иска да идва с вас – тогава може да стимулирате излизането му с приятели. Ако са достатъчно големи, им дайте ключа от вилата, или пък се хванете един уикенд да оправите беседката пред блока или тавансоко ви помещение. Пуберите обичат да се събират и да висят на едно и също място. Ако го устроите по техен вкус, те ще се виждат по-често там и времето пред екраните драстично ще намалее.

Чудесно би било да държите тийна зает постоянно. Ако може да работи, нека задължително да работи. Ако още е малък/а, тогава може да му/й платите да прекопае градинката пред вашата кооперация или пък да боядиса входа. Хем съседите ще са доволни, хем ще си е изкарал/а парите по най-възпитателния възможен начин, хем може да се надявате, че трудът му се е осладил и следващия път ще поиска сам да свърши нещо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X