Напишете дума/думи за търсене

Не карайте децата да контролират гнева си – грешно е

Като родители ние правим всичко възможно да дадем на децата си пълноценен живот. Работим усилено, за да ги отглеждаме, храним, обличаме, за да им дадем подходящо образование, независимо колко трудно е това понякога.

Но понякога забравяме, че в живота има много повече от материалните неща. Трябва да се погрижим и за техния емоционален свят.

Колкото по-рано научим децата си да идентифицират техните чувства, да ги приемат като нещо важно от тяхната природа и правилно да ги управляват, толкова по-лесен ще бъде съществуването им за тях самите.

Ето 7 неща, които може да направите, за да помогнете на децата си да идентифицират и да се изправят пред чувствата си.

1. Попитайте ги как наистина се чувстват
Това е първото нещо, което може да направите, когато става дума да им помогнете да разберат какво чувстват. Когато ги видите да се борят с нещо, говорете с тях. И не забравяйте да правите това често. Но имайте предвид, че независимо какво чувстват, те могат да бъдат объркани и може да им трябва време, за да го обработят. Бъдете търпеливи и разбиращи.

2. Не ги карайте да се срамуват заради начина, по който се чувстват
Колкото и да изглежда грешно и неправилно. Децата не могат да изключат емоциите си.

3. Помогнете им да разпознаят какво чувстват
Първото нещо, което трябва да направите, е да ги насърчите да говорят. Ако детето ви се чувства удобно да ви казва абсолютно всичко, знаейки, че никога няма да го съдите или да му крещите, то ще бъде открито с вас. Важно е да знаете, че понякога, колкото и да сте търпеливи с наследниците си, те все пак могат да изберат да мълчат. Ако това е така и те не желаят да говорят, не ги насилвайте. Но не се отказвайте от разговора, защото това е единственият начин наистина да разберете какво се случва с тях. Опитайте да идентифицирате чувствата на детето с помощта на анимационни герои от любимите му филмчета и неговата реакция на това, които гледа.

4. Нека знаят колко е важно да говорят положително за себе си Напомнете им, че самолюбието е много решаващо нещо в живота. Вместо да го принуждавате да се променя, вие станете промяната, която искате да видите в тях. Бъдете пример за това колко е важно човек да се обича, без да е себичен.

5. Не се страхувайте да говорите за неприятни чувства
Трябва да сте там за децата си, колкото и неудобни да са някои разговори. Така малчуганите се превръщат в зрели, осъзнати и уверени личности. Ако не друго, това са разговорите, които никога не трябва да се избягват. Колкото повече говорите за неща, които ги притесняват, толкова повече ще им помогнете да разберат, че не са сами в това.

6. Нека изразят себе си така, както искат
Не се опитвайте да ги променяте, като ги принуждавате да правят нещо, което мислите, че би ги накарало да се почувстват по-добре. Това може да нанесе повече вреда, отколкото полза.

7. Уверете се, че сте добър пример
Като родител вие сте най-важният човек в живота на децата ви. Вие сте техният модел за подражание. Ябълката не пада далеч от дървото. Вашият избор и вашите решения в живота влияят на наследниците ви повече, отколкото може да си представите. Бъдете внимателни и бъдете мъдри.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X