Напишете дума/думи за търсене

Нещата, които всяко дете трябва да чуе от своите родители

Животът си тече с всичките му възходи и падения и сякаш рядко имаме време да се замислим за важните неща. Струва ни се, че те са очевидни и че няма нужда да ги изговаряме. Вярно е, че децата възприемат най-добре нещата, които ние правим, а не тези, които им казваме. Въпреки това част от възпитанието им и от това, което им оставяме като усещане за света и за самите тях, се съдържа в разговорите ни. Това са едни от най-важните фрази, които всяко дете трябва да чуе от своите родители.

"Човешко е да сгреши"
Детето е разляло сока върху леглото си. Ако всеки път, когато то направи неволно беля, вие се гневите, може да отгледате един наплашен човек, който непрестанно ще чувства вина и ще поема дори вината на околните. Покажете на хлапето си, че има важни и маловажни неща и няма нищо страшно да се поизцапа наоколо.

"Никой не е перфектен"
Да казваме на децата, че са красиви, умни и невероятни е нещо хубаво. Но не забравяйте често да споменавате на наследника си, че никой не е перфектен. Нито дори любимата актриса на дъщеря ви от детския сериал, нито супергероят от анимационното филмче на сина ви. Повтаряйте го често и ще спестите на детето си куп разочарования в живота.

"Обичай себе си"
Тази фраза е добре да присъства в разговорите с малкия човек от самото начало. Но тя трябва да бъде откривана и в нашите действия. Детето може да иска цялото ви внимание, но поне за 10 минути на ден е добре да имате време за себе си. Време, в което да се излегнете, да изпиете спокойно чаша кафе, да си направите маникюр или да почетете книга. Обяснете на хлапето, че човек трябва да обича себе си и да се грижи за себе си. Без да е егоист, разбира се.

"Всеки заслужава втори шанс"
Взели сте му играчката, защото е сгафил. Добре де, правилата трябва да се спазват. Но давайте възможност и за втори шанс. Обяснявайте защо е важно човек да спазва правилата, но и колко значима е прошката, както и възможността да се поправим.

"Дай да се позабавляваме"
Понякога родителите си мислим, че не полагаме достатъчно усилия децата ни да учат и да вършат „полезни“ неща, без да си даваме сметка, че понякога най-полезно е да се позабавляваме заедно. Научете детето си, че каквото и да прави, е добре да го прави с удоволствие. И да се възнаграждава, обещавайки си удоволствие. Бъдете по-близо до своето хлапе, като се научите да се забавлявате заедно и да отпускате редовно напрежението.

"Разчитам на теб"
Доверието ви към вашето дете се гради още от далече. Не означава да го оставяте само вкъщи или да му давате да си играе с ножовете. Има обаче стотици неща, с които може да му засвидетелствате доверие. Няма по-добър начин за възпитаването на отговорност от това да покажете доверие.

"Винаги ще съм до теб"
Казвали ли сте го някога на хлапето си? Сигурно не, защото ви звучи като нещо очевидно. Сякаш няма нищо по-категорично на света от това, че детето ви може да разчита на вас. Но е важно и да му го кажете. Толкова пъти им се караме, сърдим, наказваме ги, че те лесно може да се изгубят в усещането за това колко безрезервна е обичта ни към тях.

"Искам да те чуя"
Все бързаме, все ни минава от едното ухо и излиза през другото. Създайте си навик – сядайте всеки ден за 10 минути до вашия син или дъщеря и го/я слушайте. Каквото и да има да ви каже, дори да ви е скучно и безинтересно, то е важно за него/нея. А още по-важно е, че има кой да го чуе. Утре ще трябва да сподели нещо важно. Хубаво ще е да знае кой наистина го/я слуша.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X