Напишете дума/думи за търсене

4 фрази, които вредят на детето

Децата имат крехки мозъци. Ако 8-годишният Гошко удари главата си в стената, той ще получи по-големи наранявания, отколкото 35-годишният му баща при същите условия. Всички сме наясно с това.
Това, което често пренебрегваме, е фактът, че мозъците на децата са не само физически по-крехки, но и психически. Психолозите оприличават детския мозък на мека попивателна. Острите думи, които родителят може да изрече на детето си, може да останат с години в него или никога да не си тръгнат от съзнанието му.

Тези на пръв поглед безобидни думи може да повлияят на психологическото му развитие и да обременят живота му като възрастен.

Кои са психически най-вредните фрази, които децата чуват твърде често?

„Ти си твърде чувствителен“
Според психолозите много деца просто се раждат с по-фино настроена нервна система. В резултат на това те реагират бързо и интензивно на почти всичко. Родителите на такива деца често правят грешката да ограничават тази чувствителност.
С течение на времето това намалява способността им да са съпричастни с другите. В крайна сметка, ако те са научени, че емоциите им нямат значение, защо биха смятали, че чувствата и на околните имат значение?

„Това е животът“
Когато детето ви се разстрои, ако момиченцето, което харесва, е отхвърлило поканата му за танц на училищното празненство, може да е изкушаващо да кажете: „Е, такъв е животът.“
Това, което се крие зад тази фраза, всъщност е: „Голяма работа, не се коси.“
Това може да е напълно подходящо да се каже на 25-годишен при същите обстоятелства, но мозъкът на детето физически не е в състояние да схване факта, че неговите преживявания не са уникални. Когато му кажете това, то ще се чувства виновно, разочаровано и объркано.

"Защото така казах“
Малкият Гошко отказва да си легне в 8 вечерта, защото не му е обяснена причината за това. Вместо да му се даде такава, разгневеният му баща отсича: „Защото аз така казвам."
Това е ужасен отговор. Той е склонен да изгражда негодувание у децата, защото ги принуждава да приемат догматичните ви вярвания. Това неизбежно ще доведе до борба за власт, когато детето вече има съзнателни отговори, които поставят под въпрос авторитета на родителите му.

„Млъкни“
Децата научават от съвсем ранна възраст, че фразата „млъкни“ звучи като обида. И нека си признаем - последният човек, който трябва да обижда дете, е неговият родител. Сигурно често имате много добра причина да кажете на детето си да млъкне. Да речем, че не иска да спре да пее последната песен на Джъстин Бийбър. Но вместо да му кажете да млъкне, защо да не обясните, че сте имали дълъг ден и бихте оценили малко тишина.
Или пък оставете хлапето да вдига врява колкото си иска за определено време, а после обяснете, че останалите часове ще са ваши и на тишината.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X