Напишете дума/думи за търсене

У дома или в детската градина? Кой е по-добрият вариант?

По-добре ли е едно дете у дома или в детска градина? За предпочитане ли е индивидуалната родителска грижа или потенциално социално насърчителна среда?

Мненията могат да бъдат доста двуполюсни.

Някои смятат, че домът е най-добрата среда като база за развитие на детето през ранните години. Това е така, защото насърчава здрава връзка на привързаност с родителите. От друга страна, има хора, които смятат, че дневните грижи в детските заведения предлагат по-големи възможности за социализация. Това също може да има положителен ефект върху детето.

Ако сте в тази ситуация и не знаете коя опция да изберете, ще ви дадем интересна информация, която може да ви помогне.

У дома или в детска градина?
Дилемата е различна, когато и двамата родители трябва да работят. В тези случаи опциите, от които трябва да избират, са домашна грижа при роднина или детска градина.

И така, кой е най-добрият вариант? За да отговорим на този въпрос, се обръщаме към едно от най-големите проучвания, правени по темата. Националният институт за детско здраве и човешко развитие на Съединените американски щати проследи повече от 1000 деца от първия месец от живота им до четиригодишна възраст. Целта е да се анализира как различните видове грижи (у дома или в детската градина) влияят върху когнитивното, социалното и психологическото развитие на децата. Резултатите дадоха интересни данни.

Социализация с връстници в ранна възраст
Основният аргумент в полза на детската градина е нуждата на детето да общува с други деца. Но въпреки че училището е наистина социално обогатяваща среда за децата, през първите години от живота нещата са доста по-различни.

В интерес на истината, социалните игри и игрите, свързани с участие, не започват преди около тригодишна възраст. Това са видовете игри, в които детето може да осъзнае себе си и своите роли, да упражнява емпатия и да взаимодейства с други деца. До този момент приоритетът е връзката на привързаността към основните хора, които се грижат за него (обикновено това са родителите). Следователно, истинската нужда в тези ранни възрасти е да се създаде тясна и интимна връзка и да се свърже с човека, който му осигурява обич и сигурност.

В гореспоменатото проучване е установено, че децата, които посещават детска градина, показват повече поведенчески проблеми. Например агресивност, непокорство и конкурентоспособност. Те също са по-малко кооперативни от тези, отгледани у дома. Тази реалност нараства както заради часовете, които детето прекарва в детската градина, така и заради качеството на самото детско заведение.


Основната връзка за закрепване
В много случаи е доказано, че връзката с майката (или основната фигура на привързаност) е факторът, който е от най-голяма помощ за емоционалното, социалното и интелектуалното развитие на детето. Най-добрите резултати в проучването са получени от бебета с чувствителни детегледачи, които осигуряват емоционална подкрепа и са последователни в грижите си.

С други думи, детето изисква грижовният възрастен да взаимодейства с него и да отговаря на нуждите му. Възрастният също трябва да знае как да се грижи за неговите физически и емоционални нужди и да помогне на бебето да се напасне спрямо средата, която го заобикаля. Това му осигурява така необходимото чувство за сигурност. Трябва да се има предвид, че въпреки че персоналът в детските заведения е компетентен да прави това, той често изпитва невъзможност да го осъществи поради съотношението персонал:деца.

От друга страна, проучването показва, че не е задължително видът на получаваната грижа да има най-голямо влияние върху развитието на детето, а по-скоро стилът на родителство и семейната среда.

Наистина характеристиките на родителите и семейната динамика са по-важни, когато става въпрос за правилното развитие на детето, отколкото фактът, че отива на детска градина или остава вкъщи.

Във всички случаи, когато родителите са били по-образовани с по-високи доходи и когато са предлагали стимулираща среда и емоционална подкрепа, развитието на детето е по-добро. По същия начин положителната семейна среда с адекватни навици, които осигуряват на детето достатъчно опит, е ключът към правилния растеж във всички области. Това е валидно независимо от вида грижа - домашна или в детска градина.

Психологическото състояние на майката
Привързаността към майката и качеството на възпитанието и семейната среда имат най-голямо влияние върху благосъстоянието на детето. Въпреки това, въпреки че домашните грижи насърчават развитието на тези фактори, това невинаги е така.

Изследването установява, че ниските нива на майчински стрес, психологическото здраве на майката и нейната способност да осигури подходящи грижи са критични. Въпреки това в някои случаи оставането вкъщи и това да бъдеш майка на пълен работен ден не е от полза за тези аспекти.

Например, ако майката се чувства претоварена, изтощена и неудовлетворена, тя няма да може да предложи подходящата обратна връзка на бебето си. От друга страна, ако отивайки на работа, тя се чувства пълноценна, щастлива и по-малко стресирана, тя ще бъде в по-добра позиция да подхранва и създава сигурна привързаност.


Качествена грижа: ключът към благополучието на детето
Това проучване предостави някои важни данни. Първо, че социализацията с връстниците не е толкова необходима за дете под тригодишна възраст, колкото честият контакт с чувствителен и последователен детегледач. Следователно, проучването предполага, че домашните грижи, осигурени от майката или бащата, са най-добрият вариант.

Въпреки това едно дете, което получава качествени грижи в детска градина, може да получи същите ползи и добри резултати. Но за да се случи това, от съществено значение е съотношението дете:възпитател да е възможно най-ниско. В допълнение, грижещият се трябва да бъде чувствителен, съпричастен, внимателен и способен да стимулира адекватно малчугана.

Следователно, отглеждането в детската градина може да бъде чудесен вариант, ако и само ако бебето намери необходимите условия да се свърже положително с обгрижващия и да получи вниманието, отговора и емоционалната подкрепа, от която се нуждае.

Така че, ако изберете тази опция за вашите деца, е изключително важно да се уверите, че детското заведение наистина предлага качествени грижи. Трябва също така да бъде чувствителен към нуждите на децата в тази наистина ранна възраст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X