Напишете дума/думи за търсене

Не карайте децата „да бъдат внимателни“, а им казвайте това

Ако трябва да затворите очи за минута и да превъртите през ума си деня, какви фрази ще си спомните да сте произнесли на децата си? Шансовете са думите „внимавай!“ са били извикани поне веднъж или два пъти, вероятно заедно с „да не се удариш“ и „кой е направил това?“. Но това не е толкова лошо, нали? Просто се опитвате да предпазите малчуганите си и всеки, който пресече пътя им, далеч от вреда.

Но постоянното казване на децата да бъдат внимателни означава, че няма да се научат как да рискуват или да грешат. По същество това е еквивалентът на хеликоптерно родителство и на неговия братовчед – родител снегорин.

„Поемането на рискове означава понякога да се провалиш“, пише експертът по родителство Джейми Гловацки в книгата „О, гадост! Имам малко дете”. „Ако никога не рискувате, ако през цялото време играете безопасно, вие се страхувате да не сгрешите. Страхувате се от провал. Последствията от това основно отношение засягат хората през целия им живот. " Не забравяйте, че провалът не е непременно лошо нещо - всъщност излизането от зоната на комфорт на човек често върви ръка за ръка с успеха. Просто попитайте Опра Уинфри, Бил Гейтс или Вера Уанг.

Ето още нещо, върху което трябва да помислите. Когато казвате „бъди внимателен“ на дете, което виси с главата надолу от дадено съоръжение на детската площадка, това му изпраща съобщението, че не се доверявате на неговата преценка или че има скрити опасности, които само възрастните могат да видят. Насочете неувереността в себе си и безпокойството. Проучване от Центъра за емоционално здраве на университета Macquarie установява, че ненасърчаването на децата да поемат рискове може да предизвика по-късно проблеми с тревожността.


Може да се изненадате какво може да направи вашето дете. Това твърди Гловацки. „Когато прехапваме устните си, задържайки зад зъбите „внимавай“, почти винаги откриваме, че децата ни са по-опитни, отколкото си мислим. Те могат да се ориентират по-добре от риска, отколкото предполагаме. Въпреки че могат да допуснат някои грешки по пътя си, определено ще имат някои страхотни успехи.

Забележка: Разбира се, има някои ситуации (да речем на оживен паркинг), когато думите „бъди внимателен“ са напълно подходящи и необходими.

Вместо да повишавате глас и нивото на тревожност у себе си, опитайте се да използвате момента като възможност за насърчаване на осъзнаване и решаване на проблеми.

Ето няколко предложения за това как да насърчите двете тези ценни умения, вместо да прибягвате до думите „бъдете внимателни“.
• Не забравяй, че ... пръчките са остри, сестра ти стои точно до теб, камъните са тежки.
• Забележи, че ... скалите са хлъзгави, този клон е здрав.
• Какъв е твоят план ... когато се изкачиш на това дърво?
• Как ще ... слезеш, качиш се, прекосиш?
• Виждаш ли ... играчките на пода, края на пътеката, онази голяма скала там?
• Чуваш ли ... бурната вода, вятърът, другите деца да играят?
• Опитай да използваш ... ръце, крака, ръце, крака.
• Децата се нуждаят от пространство. Имаш ли достатъчно място? Може ли да отидеш някъде, където е по-широко?
• Чувстваш ли се ... уплашен, развълнуван, уморен, в безопасност?
• Не бързай.
• Тук съм, ако имаш нужда от мен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X