Напишете дума/думи за търсене

Четири съвета за разговор с вашия тийнейджър

През тийнейджърските си години децата могат да преминат през много хормонални, социални, физически и психологически промени, които ще повлияят на личността им и могат да затруднят общуването с тях.

Да разговаряш с тийнейджъра си, не е лесно. Като цяло родителите имат проблеми с комуникацията с наследниците си на тази възраст, просто защото „говорят напълно различни езици“. Въпреки това трябва да бъдете възможно най-търпеливи.
Когато детето ви се сблъска с проблем, вие трябва да сте там, за да го напътствате, но и да го оставите да го реши само.

Способността му да разсъждава трябва да се приложи на практика. Анализирайте проблема заедно и оставете порасналото си хлапе да намери решението и да поеме отговорност за последствията.

Промените през пубертета карат тийновете да искат повече да говорят с приятелите си, защото са на тяхната възраст, но това често ги сблъсква с грешни съвети.

Как адекватно да говорите с вашия тийнейджър?

1. Бъдете разумни и запазете позицията си
Тийнейджърите знаят как да убедят родителите си да получат това, което искат.
Вярно е, че когато мама и татко се поддадат на желанията на децата си, те могат да решат проблема временно. Но на какво наистина ги учите, като правите това?

Животът не се поддава на просия, а и вие трябва да държите позицията си.
Трябва обаче да бъдете разумни и да оставите детето си да обясни защо е нарушило правилата. Например предложете му да поиска вашето разрешение, ако иска да се приберат след вечерния час. И ако сте съгласни и сте разумни, то няма да действа неразумно, нито ще продължи да се моли досадно.

За да затвърдите това правило, най-добре е да съберете цялото семейство заедно, за да обсъдите правилата, по-специално определен график за това кога да сте у дома. Обмислете всички фактори, преди да вземете решение. Това показва на тийнейджъра, че родителите му са готови да направят компромис, ако не нарушава никакви правила.

2. Бъдете категорични

Да бъдете асертивни родители, е голяма помощ, защото ще може да защитавате правата си и да изразявате мнението си, без да обиждате децата си или да им позволявате те да ви обиждат. Така ще може да преговаряте до момент, в който и двете страни са доволни от резултатите.


3. Дайте добър пример, когато говорите с него
Няма универсално правило, ръководство или тайна за разговор с тийнейджъри. За това трябва да имате много търпение, разбиране и да давате пример с думите си. Най-добрият начин да направите това е да бъдете примерен модел, когато трябва да говорите с детето си по тема, която ви тревожи.

Децата на тази възраст започват да узряват във всички аспекти на живота си и непрекъснато се борят да станат независими. Те предпочитат да прекарват повече време с приятели, което оставя семейството им на заден план.
Затова е важно родителите да наблягат на участието на децата си във вземането на решения в семейството. Независимо дали става въпрос за пътуване, закупуване на нов артикул, смяна на училище, планиране на преместване и т.н., важно е да вземете предвид тяхното мнение, за да може всички заедно да изберете най-добрия вариант.

4. Изберете най-доброто място и час
Ако смятате, че детето ви има поведенчески проблем, важно е да изберете време и място, където може да говорите с него тихо. Трябва да е някъде, където няма да бъдете прекъсвани. Когато и двамата сте спокойни, особено детето ви, може да започнете разговор с него.

Започнете дискусията, като опишете проблема по прост и директен начин. Става дума за изразяване на чувствата ви към неговото поведение, без директно да съдите личността му. Просто коригирайте поведението. Трябва да е ясно, че това, което ви притеснява, е това, което тийнът прави, а не неговата личност.

Коригирането на първите му грешки е много важно. Не позволявайте това поведение да продължи. По този начин може да избегнете наказването му и детето ви няма да се защити и ще разбере, че не трябва да го прави отново.

И накрая, знаем, че не е лесно да говориш с тийнейджъра си и често е трудно да избегнеш спор. Ако детето ви се разстрои и започне да повишава тон, важно е да останете спокойни. Трябва да може да го успокоите и да може да му кажете, че когато е по-спокойно, може да продължите да говорите.
Не забравяйте, че възрастните са тези, които трябва да дават пример.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X