Напишете дума/думи за търсене

Елегантни начини да влияем на тийна

Пубертетът е толкова труден период с всички тези смени на настроенията и желанията, с изблиците в една или друга посока, с неочакваните промени в характера и начина на държание, че единственият сигурен начин да оцелеете като родители в окото на тази буря е да стъпвате внимателно и елегантно през цялото време. И да бъдете хитри! Порасналите ви деца имат нужда от сериозна тактика, независимо дали става въпрос за това да им помогнете с ученето или да утешите сърдечните им терзания. Някой ще каже, че говорим за манипулация, но никой родител на тийнейджър няма време за дефиниции, нито му пука за тях. Ако работи, значи е добро. Ето кои са елегантните пътеки на поведение, с които ще ви е по-лесно да родителствате този странен субект у вас, който изведнъж се появи на мястото на вашето сладко детенце.

Кои са хората, които най-успешно влияят на децата ни в тази възраст? Приятелите им, разбира се. Ето защо съвет номер едно е бъдете приятели с тийна. Това означава да го изслушвате внимателно и да се интересувате от неща, които всъщност не са ви толкова интересни. Да слушате с реално внимание, не с престорено, защото техните сензори са безмилостно добри. Нещо повече. Прочетете повече за нещата, които интересуват вашия син или дъщеря – може да става въпрос за японски анимационни герои или пък за момчешка група от Корея – няма значение, научете повече. Бъдете в час с всичко, което е модерно днес сред пуберите, и това ще ви даде голямо предимство в техните очи. Когато искате да говорите с него по някаква тема с цел да му повлияете, започнете разговора отдалеч с темите, които го вълнуват най-силно. Елегантно му припомнете какъв капацитет сте по манга комикси. А щом сте такъв, няма как да не разбирате и от всичко останало, нали? От дума на дума стигнете до важната за вас тема и я вмъкнете под формата на ваше лично мнение. Без натиск, без властно отношение, само мнение. Например: „Като си говорим за манга, онзи ден търсих повече информация, но ми беше трудно да си преведа от английски някои пасажи. Трябваше да уча английски по-упорито на твоите години, сега нямам време за това, а е толкова полезно!“ След няколко такива „случайно“ навързани разговора може да отворите дума и за възможността тийнът да се запише на езиков курс.

Да бъдете приятел на тийна означава също така да го подкрепяте понякога в щуротиите. Идва есента, с нея и топлите есенни дъждове. Нищо няма да ви стане, ако някой път, прибирайки се към вкъщи , затворите чадъра и наджапате заедно в локвите. Позабавлявайте се, поизмокрете се, попейте, ако ви се пее, пък нека минувачите ви гледат странно. Тийнът ще знае, че майка му или баща му не е дърво, нито консерва, и също като него понякога обича да къса синджира. А когато се наложи да го спрете от излизане с приятели, защото по някаква причина това излизане е опасно, вашият син или дъщеря няма да си каже „Нашите са стари и скучни, никога не се отпускат и искат от мен да стана като тях.“ Не, той/тя ще разбере, че щом една дивотия е позволена, а друга не, вероятно има основателна причина за това.

Сравнително безобиден начин да влияете на пубера е като коментирате трети лица. Да речем, някой негов съученик е попаднал в лоша компания. Вметнете в някакъв момент, че сте учудени, че съученикът му е постъпил толкова тъпо и че се е оставил на някакви хора да го манипулират и да си играят с него. Или пък приятелката на дъщеря ви пуши. Не се шокирайте, защото това ще направи пушенето още по-интересно в очите на тийнейджърката. Изкоментирайте ехидно, че цигарите й гарантират грозни кожа и зъби и че едва ли някое момче ще иска да се целува с девойка, която ухае на пепелник. Тези коментари може да не откажат вашето отроче от това да пробва също, но ако ви има доверие, ако не ви счита за консервативна лелка или чичко, тези вмятания ще помогнат посланието ви да стигне по елегантен начин.

Филмите и книгите (в случай, че имате тийнейджър от рядко срещана порода, който чете книги) също могат да бъдат от помощ, когато искате да искате нежно да изманипулирате... пардон, да повлияете на тийна. Въвличайте го в своите киновечери и подбирайте лентите според това, което целите да му покажете. Ако искате да „говорите“ за наркотици, няма нужда от лекции. Напишете в Google “anti drugs movies” („филми против дрогата“) и ще получите цял списък от подходящи заглавия. „Трейнспотинг“ и „Реквием за една мечта“ са само две от тях. Ако се разровите из форуми на тийнове, ще прочетете как много от тях сами споделят, че тези два филма са ги ужасили до крайност. Ако пък тийнът страда от любовна мъка, почти всяко заглавие с Мег Райън ще ви свърши страхотна работа. Внимавайте обаче да не пресолите манджата с прекалено много коментари по време на филма. Пуберите не са глупави и разбират чудесно кога сме си наумили да им кажем нещо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X