Напишете дума/думи за търсене

Защо тийнейджърите искат да ги оставим на мира?

Желанието за усамотение на тийнейджърите е естествено и дори необходимо за тяхното психологическо развитие. То има няколко положителни ефекта - добра помощ за укрепване на автономията, както и генериране на пространство за размисъл.
Личните взаимоотношения обаче също са необходими и полезни по време на юношеството. Тийнейджърите трябва да намерят баланс между вътрешния си живот и взаимоотношенията си, тъй като това допринася за психичното им здраве.

Тийнейджърите са по-уязвими към чувството на самота
Юношеството също е етап, в който сме особено уязвими към чувствата на нежелана или нетърсена самота. Любопитното е, че чувството за самота, по един или друг начин, е константа в нашия живот на зряла възраст, просто по някакъв начин сме се научили да го управляваме. Всъщност не ни е неудобно да сме сами и често дори се наслаждаваме на самотата.

Тийнейджърите обаче са особено чувствителни към развиващите се чувства на самота в сравнение с други възрастови групи.

• Между 21 и 70 процента от тийнейджърите понякога се чувстват самотни.
• Между 3 и 22 процента от юношите редовно изпитват самота.

Желанието за самота при тийнейджърите е често срещано. На този етап, който е пълен с промени от всякакъв вид (физически, емоционални, социални), въпреки че пуберите имат нужда да се свързват с другите и да култивират взаимоотношенията си, те също търсят моменти на самота.

Какво обикновено стои зад тяхната нужда да бъдат сами?
• Желанието да се утвърдят.
Необходимост да познават себе си.
• Желанието и нуждата от независимост от родителите.
Търсене и развитие на собствената идентичност.
• Нуждата от пространство за мислене и размисъл по въпросите.

Според експертите прекарването на време с техните мисли без социални разсейвания също може да бъде възстановяващо, изграждайки увереността им и улеснявайки поставянето на граници.

Как да реагирате, когато вашият тийнейджър изрази желанието за усамотение?
Ако собственият ви тийнейджър ви е казал, че има нужда от моменти, за да остане сам или не го е казал директно, но вие го усещате, трябва да се уверите, че сте до него. Уважавайте нуждите му, без да го съдите и го улеснявайте да прекарва моментите си сами.

Освен това се уверете, че уважавате поверителността му в ежедневната му рутина. Почукайте на вратата, преди да влезете в стаята му, говорете открито с него и го попитайте дали иска да бъде сам или да бъде със семейството.

Важно е да уважавате моментите на самота на тийнейджърите.


Ползите от самотата за тийнейджъри
• Самотата позволява на пуберите да мислят, размишляват и създават.
• Предлага им пространство да опознаят себе си.
• Това им позволява да култивират своите интереси и хобита. Да открият какво им харесва и какво не.
• Благоприятства презареждането на батериите им. В края на краищата социалните контакти и междуличностните отношения са много добри, но понякога могат да бъдат непосилни и изтощителни.

Тийнейджърите се чувстват по-малко възпрепятствани, когато са сами
Самотата също помага на тийнейджърите да открият нови интереси и идеи, без да се притесняват от мнението на другите.

Следователно, ако вашият тийнейджър иска да бъде сам и освен ако няма конкретен проблем, който го кара да иска да бъде сам (ако случаят е такъв, трябва да разберете повече), не се притеснявайте. Не забравяйте, че в много моменти единствената им компания ще бъдат те самите и те трябва да започнат да растат и да се чувстват сигурни в това състояние.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X