Напишете дума/думи за търсене

Само за тийнове: Все не мога да угодя на нашите

Ти се променяш. Дори да не осъзнаваш с какви темпове се случва това, имай предвид, че човекът, който беше само преди една година, го няма. Ти си различен човек – в теб се случват неща, които са породени от чисто физиологични предпоставки и които рефлектират върху психиката ти и твоето поведение. Дори ти самият/ата не съзнаваш какво се случва в теб и как те променя, а сега си представи, че човек извън теб трябва да успее да го осъзнае!

За вашите ти още си детето, което има нужда от техните напътствия и което все още е твърде малко да се грижи само за себе си и да знае правилните отговори на множество въпроси. Както в повечето ситуации истината е някъде по средата. Ти не си вече толкова малък/а и можеш да се грижиш за себе си по-добре, отколкото те си мислят вероятно. Но през конфронтацията нито те ще го разберат, нито ти ще успееш да го докажеш. Помисли за начини, по които да покажеш на вашите, че си пораснал/а и че може да се разчита на теб. Поеми инициативата – например за това да се свърши нещо вкъщи или да се помогне на съсед или роднина. Или просто си подреди и изчисти стаята! Да, това може да ти се струва най-безсмислената дейност, измислена от човечеството, но нали искаш да докажеш на майка си и баща си, че вече си голям човек, за да спрат да се държат с теб като с дете?! Тогава действай като големите!

Втора стъпка към това те да приемат, че вече си голям/а и правиш някои неща по свой начин, който не е задължително да е техният, е да започнеш да говориш с тях като възрастен. Това означава да спреш да им отговаряш троснато, да им правиш напук и да се дразниш на всяка тяхна дума. Помоли ги за разговор и повярвай, още в този момент ще ти стъписаш. Когато седнете като големи хора да разговаряте, им кажи, че се чувстваш напрегнат/а от това, че вечно не може да им угодиш и че според теб и редно разбирането и компромисите да се случват двустранно.

И не, не си виновен/а, че вечно не можеш да угодиш на вашите. Нито те са идиоти, които не знаят какво искат и вечно недоволстват. Най-вероятно всички промени, които носи твоята възраст, изнервят и теб, и тях. Натискът на обществото е огромен – трябва да влезеш в добро училище, да имаш високи оценки, да говориш пет езика и да носиш модерни маратонки. Трудно е за теб да се справяш, трудно е за тях да ти помагат. И ако вашите не се усещат и нон стоп те критикуват за нещо, докажи им, че ти не си виновен/а по презумпция, че си отговорен/а и че имаш нужда от малко повече разбиране и доверие. Абе покажи им, че вече си голям човек!

Как да се запаля да чета повече?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X