Напишете дума/думи за търсене

Само за тийнове: "Не ми се учи"

Има ли нещо по-нормално от това да не ти се учи?! В твоята възраст на никого не му се учи, още повече, че светът е пълен с толкова интересни неща за правене. И предлага толкова много изкушения. Всъщност броят им расте с всеки изминал ден. Когато пораснеш достатъчно, че да можеш сам/а да си ги набавяш, те ще са още повече. И сега може този момент да ти се струва далеч във времето, но той ще дойде бързо. И умните хора се подготвят от рано за него. Моментът за това да се подготвиш за богат и спокоен живот е сега – когато си в училище.

Ясно е, че ти се налага да учиш и куп безполезни неща, но колкото повече порастваш, толкова по-лесно ще се справяш с тях. Ще успяваш да вземеш за себе си онова знание, което ще развие интелекта ти и теб като личност, а другите – на пръв поглед ненужните знания, ще усвояваш само за момента и все по-лесно. Така че не се нервирай, когато е необходимо да научиш урок, който ти се струва безполезен и безинтересен. Самото му научаване е тренинг за мозъка ти, а и никога не можеш да си сигурен/а кои пасивни знания ще ти влязат в употреба един ден.

След като приемеш, че е съвсем нормално да не ти се учи, че има неща, които изглеждат безполезни като знания, но пък са хубав фитнес за ума, трябва да знаеш още нещо много важно. Днес ти вероятно си мислиш, че готините момичета и момчета са онези, които имат красиви физиономии и се обличат яко, но утре ще разбереш, че това изобщо не е вярно. Готините момичета и момчета са онези, които имат бърз ум, богата обща култура, могат да вземат участие във всякакъв разговор - от маникюр, през политика, квантова физика, до техномузика. Колкото повече растеш, толкова по-ясно ще го виждаш – умниците са по-секси от всички останали. Още ли не вярваш? Само се замисли за готините герои от любимите ти филми и сериали. Едва ли можеш да назовеш и един, който е харесван само защото има дълги крака или пък големи бицепси. В крайна сметка се оказва, че най-готините герои са онези, на които им е хубав мозъкът, а не дупето.

Така че ученето днес е твоята инвестиция за утре. Да не говорим, че за да си в близост до всички изкушения, които утрешният свят ще предлага, ти трябва да имаш добре платена работа. Ако трябва, принтирай си картинки на всички онези места, които искаш да посетиш, и които можеш да посетиш, само ако имаш страхотна работа, и си ги закачи над бюрото. Когато човек има мечта, възможностите му нямат граници.

В някои дни ще си нахъсан, в други отново ще те мързи, но можеш да помолиш вашите да ти помогнат. Например да им разказваш някои уроци на глас, за да ги запомняш по-лесно, да те изпитват на думи и да ти помагат с по-сложните за теб предмети.

Освен това си създай здрава система за учене – колкото може повече запаметявай в час, така ще имаш повече свободно време вън от училище. Когато се прибираш, не се отпускай, ами си свърши първо домашните, а след това се възнагради – например с излизане с приятелка или с други занимания, които са ти по-приятни. Има и един малко странен трик, но пък работи безотказно. Намисли си желание и си наречи, че ако всеки ден успяваш да си научиш всичко веднага след връщане от училище, това желание ще се изпълни.

Нека системата е по твой вкус. Просто не позволявай на мързела да бие в тази игра и да ти отнеме възможността да бъдеш най-готиния човек, който е обиколил света още преди да навърши 25.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X