Напишете дума/думи за търсене

Ето така трябва да говорим с децата за СПИН

Има теми, които съзнаваме колко важни са, но все отлагаме да поставим в разговор между нас и децата ни. Сякаш всичко по въпроса е ясно. На вас ясно ли ви е всичко, свързано със СПИН? Едва ли. Тогава няма как да е ясно и на вашия син или дъщеря. А в много случаи информираността може да спаси човешки живот. Затова не се помайвайте, ами поговорете с вашия тийн за болестта.

Преди това обаче самите вие се образовайте. Може да разпитате лекар или да проучите цялата тема в интернет. Разбира се, добре подберете източниците си. Болестта има специфики в зависимост от района, в която се намирате. Но най-важното, което трябва да знаете в детайли, е как се разпространява тя. Колкото повече знаете, толкова по-спокойни и уверени ще сте по време на този разговор. Тийнът може да ви зададе въпрос, който не очаквате и никак няма да ви е приятно да се чувствате пред него като ученик, който не си е научил урока. В крайна сметка вие сте учителят в тази ситуация и трябва да познавате материята отлично.

Повод да говорите с тийна за СПИН може да намерите лесно – някой приятел се е татуирал, отивате да давате изследвания за кръвта или просто се задава годишнина от смъртта на Фреди Меркюри. След като си намерите повод, изберете и правилното време. Нека никой от вас да не бърза за някъде и да не се чувства притеснен или отнесен. И бъдете напълно открити, когато започнете разговора. Без намеци, без увъртания. Трябва да звучите горе-долу така: „Искам да съм сигурен/а, че си наясно какво представлява СПИН, как човек може да се зарази и какви са последиците.“ Не заобикаляйте детайли, които ви се струват неудобни. Обичайно темата за секса спира някои родители да проведат целия разговор, или пък го забавя във времето. Все пак става въпрос за живота и здравето на вашето дете. Не ги залагайте на карта заради едното смущение. Колкото по-открито говорите вкъщи за секс, толкова по-свободен ще се чувства пуберът да споделя с вас и да търси съвети.

И след като сте провели първоначалния разговор, е добре от време на време да се връщате на темата. Тийнът не бива да бъде наплашен обаче. Необходимо е единствено да бъде отлично информиран и от време на време да му припомняте колко е важно да спазва правилата за безопасност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X