Напишете дума/думи за търсене

Само за тийнове: Как да се запаля да чета повече

Знаеш ли хубавата българска поговорка „Апетитът идва с яденето“? Същото важи и за четенето. Обикновено хората, които не обичат да четат, просто не са попадали на подходящите за себе си книги. Или са били принуждавани от родителите си да четат избраната от тях литература. Не са малко и тийновете, които са намразили четенето, защото техните са ги наказвали, ако не четат. Родителите също бъркат, но нали е ясно, че дори грешките им идват от желанието да получиш най-доброто в този живот? Така че отърси се от лошия спомен, когато са те заключвали в стаята ти с книгите, докато по телевизията е минавал любимият ти сериал, и се съсредоточи в проблема си днес.

Не обичаш да четеш и ти е ясно, че без книги животът е по-беден, по-скучен и по-малко перспективен. Щом си осъзнал/а това, ти наполовина си решил/а проблема си. Сега е време да решиш и другата половина.

Трябва да намериш подходящата за теб литература. Лятото е чудесна възможност да го направиш, защото в книжарниците има по-малко хора, а ти имаш повече време и може да поостанеш около книгите и добре да ги огледаш. Чети не само това, което е написано на гърба им. Разтваряй ги на различни страници и зачитай. Това е нещо като да пробваш дреха. Трябва да я огледаш от всички страни и да я усетиш – тогава ще знаеш дали ти пасва и дали ще ти е приятно да я носиш.

След като единия ден си бил/а в книжарница и си разтворил/а няколко книги, запиши си имената на заглавията и авторите им и потърси повече информация за тях в интернет. Има много блогове и сайтове, които дават ревюта и мнения на читатели, разрови се. Най-големият такъв сайт е www.goodreads.com. На него ще откриеш много не само за тези заглавия, но и за подобни на тях. Сайтът е като инстаграм за книги. Ще откриеш класации, нови предложения и нови приятели също.

След като направиш своя рисърч, отивай пак в книжарницата и си купи книгата. Не се насилвай да я четеш, когато не ти се чете. В някакъв момент ще ти се прииска да я разтвориш – грабни момента и го направи приятен. Сипи си лимонада, пусни си любима музика, отпусни се на най-удобното място вкъщи и погледни на книгата не като на задължение, а като на страшно голям кеф. Първите страници обикновено не са завладяващи, но така е и при филмите, и при сериалите, ако се замислиш. Имай търпение фабулата да се развие и да те потопи. Изживявай го като удоволствие и скоро пак ще се озовеш в Good reads за следващото заглавие.

Изпитан трик за влюбване в четенето е да го правиш с електронен четец. Какъвто и да е твоят метод, не се отказвай. Книгите ще те направят по-интересен, по-богат и да, по-привлекателен също. Няма човек, който да не се впечатлява от ерудирицията и високата култура. Избирай си интересни заглавия, а когато се запалиш, кръгът на интересните ти книги сам ще порасне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X