Напишете дума/думи за търсене

Вредно ли е веганството за децата?

Веганската диета е тази, която не включва животински продукти като месо, риба, домашни птици, яйца, мляко или храни, които съдържат някое от тях. Децата могат да спазват този тип диета, но е препоръчително да се следят нуждите им според различните етапи от живота им, за да се гарантира, че няма хранителни дефицити.

Юношеството е най-сложният етап, тъй като е период на голям стрес както физически, така и емоционално. Трябва да бъдем много внимателни, за да избегнем дефицита на желязо, калций, цинк и витамини като D и B12.
Веганската диета предлага предимства, тъй като осигурява по-малко наситени мазнини и по-голямо количество фибри, магнезий, калий и антиоксиданти. Но това не са всички предимства, тъй като има и по-нисък прием на енергия и протеини, с дефицит на незаменими аминокиселини, витамин D и B12.

Честите хранения, както и използването на някои рафинирани храни (обогатени зърнени закуски, продукти, богати на ненаситени мазнини), може да помогне на веганите да задоволят енергийните си нужди. Сушените плодове също са концентриран източник на енергия и са много привлекателни за тази възрастова група.

Според насоките за хранене на децата хлапетата, които са поставени от родителите си на строги вегански диети, може да имат малко по-високи нужди от протеин. Източниците на този макронутриент включват соя, киноа, бобови растения, някои зърнени храни и ядки.


Калцият е много важен за растежа на костите и зъбите. Подсилените растителни млека са добри източници на калций, както и соковете и обогатеното тофу.

Желязодефицитната анемия е най-честият хранителен проблем в детството. Източници на желязо за децата вегани са обогатените зърнени храни, бобови растения, зелени листни зеленчуци и сушени плодове.

Въпреки че отхвърлянето на зеленчуците изглежда е често срещано на определени възрасти, също така е вярно, че все повече и повече семейства избират веганска диета за децата си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X