Напишете дума/думи за търсене

На детето му е трудно да избира, как да му помогнем

Предлагате му да си избере между уроци по ски и уроци по волейбол, а то ви гледа измъчено и уплашено. Защо? Не е ли прекрасно да имаш избор между две възможности? Ами не и за повечето тийнейджъри. Някои от тях се тормозят истински от необходимостта да правят избор. Това обаче не означава, че ние като родители трябва да ги щадим и да избираме вместо тях. А много често го правим, защото така е по-лесно и за нас, но с това не научаваме децата си на нищо. Психолозите предупреждават, че способността да се прави избор е свързана със способността да се взимат сериозни решения, така че не е добре да пренебрегвате проблема на вашия тийнейджър да избира.

Проблемът с избирането идва от там, че обикновено решенията са свързани с някаква емоция – радост, страх, силно желание. Децата за разлика от възрастните трудно взимат рационални решения в състояние на силна емоция. Това е обяснено от редица чисто медицински изследвания за работата на мозъка. Припомнете си го следващия път, когато вашето хлапе ви изнерви пред някоя витрина с невъзможността си да избере между кифла и кроасан. И ако ще се оправите сравнително безболезнено с кифлата и кроасана, скоро ще дойде момент, в който детето ви трябва да реши къде и какво да учи. Докато стигнете до този ден, трябва вече да сте положили всички възможни усилия, за да може то да направи този избор с увереност и лекота.

Разговаряйте с тийна като с възрастен човек. Той трябва да осъзнае проблема, за да пожелае да го реши. Ясно е, че не може да се намери решение от раз, а е въпрос на работа, която може да продължи и с години, но си струва, защото отрочето ви цял живот ще се сблъсква с дилеми. Обяснете му откровено защо се затруднява да избира. Една от причините е, че всъщност изборът е ограничаване на свободата. Преди да станем възрастни хора, сме силно уязвими на тема свобода и макар да е подсъзнателно, младежите се бунтуват срещу поставянето на граници, каквото е всъщност всеки избор. Дори някои от тях стават пасивни мечтатели, само и само да не станат действащи изпълнители. Помогнете им да разберат, че изборът е необходимата граница, която трябва да поставим сами, за да продължим напред. Защото човек не може да продължи по две пътечки едновременно. Но при всички случаи е по-добре да продължи да върви, отколкото да загуби много ценно време на кръстопътя си.

Разбира се, проблемът с избора е и проблем с поемането на отговорност. Тук вашата роля като родители също е огромна. Поставяйте пред децата си малки задачи, които обаче изискват от тях прояви на отговорност. Например, когато ги изпращате на пазар, нека от време на време сами да избират какви продукти да купят. Нека от тях да зависи дали ще можете да сготвите нещо вкусно и цялото семейство да е доволно. Поверявайте им понякога по-малките си деца или деца на приятели, или пък домашните любимци. Определете и някаква част от домакинската работа за тяхна задача. Дайте им възможност да си изберат между прахосмукачката, миенето на чиниите, простирането. Ако хлапето израсне като изпълнителен и съзнателен човек, на когото вие сте гласували доверие, то ще успява по-лесно и със своите избори.

Още един начин да помогнете на наследника си в неговата агония (понякога е буквално агония, която се пренася дори на физическо ниво и децата се поболяват) по правенето на избор е да превърнете цялата драма в игра. Да речем, веднъж месечно му показвайте брошура от магазин и му давайте възможност да си избере само едно нещо от нея, което е до определена от вас стойност. В началото тийнът ще роптае, ще плаче, ще крещи, защото не може да избере само едно, но когато няколко пъти не получи нищо, защото не е могъл да избере, може би другия път ще се постарае да успее. Следващия месец му предложете същата брошура – когато види, че сега може да получи нещо, от което при предишния избор се е лишил, ще бъде по-спокоен за това, че изборът невинаги те разделя окончателно от някакви опции.

Вижте как да се справите с майчините страхове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X