Напишете дума/думи за търсене

Взима ли детето ни дрога? Какво да правим, ако лъже?

Първият съвет на психолозите по тази тема е да следвате родителските си инстинкти. За целта бъдете нащрек, дори и да имате пълно доверие във вашето хлапе. Много родители казват „Ама той е толкова добър, чак е загубен, какви наркотици?!“ Точно защото е добър до наивност, той или тя може да бъде идеалната мишена на съученици и дилъри. Наблюдавайте тийнейджъра за всякакви промени в поведението. Не пропускайте родителски срещи и консултации с учители, за да разберете и наблюденията на преподавателите върху вашето дете. Важно е да знаете не само неговите проблеми, но и тези на другите деца, с които общува ежедневно. Затова разговаряйте с учителите за ситуацията с алкохола и дрогата в училището като цяло.

Друга важна стъпка е да попитате детето си дали ползва някаква дрога. Изследвания сочат, че когато родителите от рано разговарят с питомниците си на тази тема, вероятността те да залитната по опасната плоскост надолу е по-малка. Децата развиват по-сериозен самоконтрол, както и негативно отношение към алкохола и наркотиците. Имайте предвид, че в 9 от 10 случая тийновете лъжат за това дали ползват дрога. Дори да сте близки приятели, дори да са разумни деца, те едва ли ще ви кажат истината. В Щатите са правени фокус групи с ученици, от които само 1-5 % признават, че са опитвали или че имат проблем с наркотиците. Въпреки че тези ученици са знаели, че анкетата е напълно анонимна, се оказва, че са излъгали, защото при кръвни проби и изследвания станало ясно, че 35-45 % от тях са опитвали или пък ползват редовно.

Какъвто и разговор да водите, правете го като с възрастен човек и като с приятел. Не го поучавайте и не го заплашвайте. Покажете му сериозни статии на тема какво прави дрогата с мозъка на хората и с техните организми. Ако се наложи, го срещнете с човек, който се е излекувал. Оставете го насаме да зададе своите въпроси и да чуе опита на една странична жертва на дрогата. Не го съдете, че ви лъже – това е нещо, от което може би го е срам и със сигурност го е страх вие да научите. Затова винаги отваряйте темата със спокойствие.

След като сте приели, че детето едва ли ще ви каже истината за употребата на опиати, би било полезно да знаете какви са симптомите, по които бихте могли да разчетете проблема.

Вижте кои са признаците, че детето употребява дрога.

Симптомите за употребата на непозволени вещества са безброй, но нека си припомним основните: това са загуба на концентрация, шумни и агресивни прояви на поводение, затваряне в себе си, депресии, потиснатост, отчужденост, сънливост, бързо говорене или пък обратното – забавен говор, периоди на хиперактивност, последвани обикновено от периоди на продължителен сън, безпричинни промени на настроението в двете крайности – от супер въодушевление и любвеобилност до тотална апатия, страх и непоносимост към околните. Необичайната умора е най-сигурният признак. Децата са много натоварени в училище, заспиват късно и въобще не е необичайно да са сънливи и уморени. Но ако след хубаво наспиване през уикенда вашият тийнейджър не може да стане от леглото, това е аларма за повишено внимание.

Дръжте семейната аптечка под око, но нека е тайно. Ако забележите, че започват да липсват неща като например сиропът за кашлица или други препарати, които съдържат декстрометорфан, а няма очевидна причина за тази завишена употреба, бъдете почти сигурни, че имате проблем. Много деца ги ползват, за да се друсат с тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X