Напишете дума/думи за търсене

Само за тийнейджъри: здравословни решения на тема секс

Преди да решите да предприемете тази стъпка в живота си и да правите секс, е от изключителна важност да знаете как трябва да се опазите здрави. Може би си мислите, че знаете всичко за секса. Въпреки това отделете няколко мнути, за да прочетете тези съвети.

Важно е да знаеш!

- Никой не бива да бъде принуждаван или форсиран по какъвто и било начин да прави секс! Ако се почувствате манипулирани или притиснати за това да си легнете с някого, незабавно потърсете възрастен човек, с когото да поговорите. И никога не обвинявайте себе си за това, че някой не разбира нежеланието ви.

- Много млади хора решават да правят секс под влиянието на алкохол или някаква дрога. В 90 % от случаите решенията, които се взимат под въздействието на алкохол или опиати, са грешни решения и след това дълго съжаляваме за тях. Така че внимавайте какво правите, особено когато отидете на купон, където се пие.

Готов ли си за секс?

Сексът може да повлияе цялостно на твоя живот и на отношенията в него. Това не го съзнаваш предварително, но ако харесваш живота си такъв, помисли добре, преди да го промениш. Защото сексът променя начина, по който ти гледаш на себе си, както и начина, по който другите гледат на теб.
Повечето тийнейджъри решават да изчакат момента, в който ще се почувстват готови, и това е правилно. Готовността може да касае тях самите, или пък зрелостта на връзката им с другия човек.

Как да разбереш дали моментът е назрял?

- Имаш пълно доверие на партньора си и можеш да му довериш всичко, а той се чувства по същия начин спрямо теб.
- Можеш да разговаряш с другия на всички „сложни“ теми – чувства, предишни връзки, както и това дали някога е бил носител на болест, която се предава по полов път.
- Ти си отговорен човек, който може да се грижи за себе си и за своето здраве, както и за това на партньора си. За целта е необходимо да знаеш всичко за опасностите от забременяване и заразяване с болести по полов път.
- Уважаваш решенията на партньора си за това кога и дали да прави секс, както и за начините, по които желае да предпазва себе си и теб.

Знаци, че ти и връзката ти не сте готови за секс:

- Партньорът ти е ревнив и обсебващ. Например нервничи, когато искаш да изкараш време със семейството си или с други приятели, постоянно ти пише съобщения и държи да знае по всяко време къде си и с кого си.
- Гаджето ти те притиска да правите секс. Той/тя отказва да приеме твоята гледна точка и постоянно ти натяква своята.
- Манипулира те с това, че няма да издържи дълго без секс, че ще се нарани, че страда, че ще „кривне“ от връзката ви и т.н.

Защо е добре да почакате?

Няма нищо лошо в това да решите да почакате със секса. Това не ви прави „смотани“, нито пък изоставащи. Напротив – това ви прави хора с мнение и с респект към самите себе си и към човека до вас. Но ако решите да почакате, дръжте на решението си и не се поддавайте на никакъв натиск. Планирайте как ще кажете на гаджето си, че искате да почакате, без да го обидите и така, че да ви разбере. Избягвайте ситуации, които могат да доведат до секс.

Причини, които оправдават решението да отложите секса:

- Дори да се пазите, може да се стигне до бременност, а това може да обърка живота и на двама ви. При това драстично и завинаги!
- Сексът създава сериозни рискове от заболявания. Огромен брой инфекции се предават чрез секс и едва ли и едно от тях може да ви прозвучи безобидно. Напротив, те са страховити: хламидия, гонорея, хепатит В, ХИВ, херпес, човешки папилома вирус, сифилис и т.н. Ако тези болести не се лекуват правилно и навреме, те могат да доведат до това един ден да не може да имате деца.
- Сексът може да предизвика емоционално разстройство. Ако допуснете някой да ви пресира на тема правене на любов, резултатът може да бъде плачевен за душевното ви здраве – вие може да се почувствате тъжни, ядосани, използвани. А тези усещания биха могли да доведат до трайна депресия. Същото важи и ако сте от страната на този, който иска секс с партньора си, който му отказва.

Как да се предпазите от полово предавани болести?

Нищо не ви гарантира липсата на полово предавани болести освен липсата на секс. Но така или иначе, ако сте решили друго, е важно да знаете начини за предпазване.

Най-доброто средство, което предпазва от болести, е презервативът. Използвайте го, дори да сте взели и други мерки срещу забременяване.

Какво трябва да знаете за презервативите?

- Кондомите са лесни за употреба и въпреки това има специфични неща, които е добре да се имат предвид. Те са сериозна защита срещу болести само при правилното им използване.
- Прочетете инструкциите за употреба, не ги подценявайте. И, разбира се, ги спазвайте.
- Всеки път, преди да ползвате презерватив, проверявайте датата, до която е годен и се уверете, че е в срок.
- Може да носите със себе си кондом през цялото време, но внимавайте да не го държите на топло, защото топлината може да го увреди.
- Използвайте чисто нов презерватив при всеки акт на проникване – независимо дали става въпрос за вагинален, орален или анален секс. Не го сваляйте от началото до края на акта.

Кои са ефективните средства против забременяване?
На всяка цена посетете гинеколог, преди да вземете решение как ще се предпазвате от забременяване. В общи линии методите за контрацепция са следните:
- Песар-желе: то се състои от гумена мембрана, която е закрепена върху еластичен пръстен, и отделя матката от влагалището. Това приспособление има размери, а кой е вашият, ще определи от гинекологът. Ако се спрете на песар-желето, на всяка цена „отрепетирайте“ поставянето му в присъствието на вашия лекар, за да сте сигурни, че го поставяте правилно.

- Спирала: това е вътрешноматочен песар и се поставя от лекар.
Свещички и мехлеми: поставят се десетина минути преди половия акт, но не са напълно надеждни, затова трябва да се ползват в комбинация с презерватив.

- Хапчета против забременяване: има най-различни видове, но повечето от тях влияят на вашия хормонален баланс и имат доста странични ефекти, затова изборът им е изключително труден дори за специалист.

Съществуват и други начини за контрацепция, така наречените „естествени методи за контрацепция“, но имайте предвид, че те са изключително несигурни и няма да ви предпазят от болести.

Ето какви са те:

- Календарен метод: при него се пресмята кога момичето е в овулация, но знайте, че тези дати се променят и не може да разчитате напълно, че овулацията този месец ще настъпи в същия ден като миналия.

- Измерване на базалната температура: тя се мери сутрин, веднага след събуждане, и преди ставане от леглото, като термометърът се поставя в ануса. Стойностите на температурата се записват всеки ден, а когато се регистрира покачване на температурата, най-вероятно девойката е в овулация.

- Метод на прекъснатия полов акт: става въпрос за изваждане на пениса от влагалището преди еякулацията. Имайте предвид, че младите момчета по-трудно се контролират, освен това понякога сперматозоиди се отделят и преди еякулацията.

И така...
Ако решите да започнете със секса, е добре да знаете всичко за предпазването от болести и от забременяване. При всички случаи се препоръчва ползването на презерватив при абсолютно всеки акт. Другият важен момент, на който трябва да обърнете внимание, е дали това е изцяло ваше решение – осъзнато и с преценени рискове, или някой ви форсира. Ако решението е ваше, посетете доктор, за да сте сигурни, че сте здрави и че сте наясно с опасностите, поговорете с някой възрастен, за да получите подкрепа и съвет, и чак след това преминете към секса.


Харесайте Facebook страницата ни, благодарение на която нашите текстове ще достигат по-неудържимо до вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X