Напишете дума/думи за търсене

Идеи за изкарване на време заедно с пораснали деца

Родителите, които имат тийнейджъри, знаят, че последното, което може да въодушеви техните деца, е да бъдат някъде със своите родители. В този период ние за тях изглеждаме стари, глупави и смотани. Ако това ви ядосва, си припомнете, че някога и вие не сте горели от желание да отидете на „банкет“ заедно с майка си. Днес обаче има много повече възможности да нарушим правилото и да изкушим детето си да бъде повече време покрай нас.

1. Направете екскурзия. Нека е дестинация, за която вашият тийнейджър мечтае по някаква причина. Вече има достатъчно евтини варианти за полети и за престой. Ако имате възможност, вземете и негов приятел или пък свой приятел с неговото дете. Когато заминете, не правете в чуждия град програма, която би отегчила децата. Напротив – заведете ги на дискотека, в местния зоопарк, на спортно събитие и въобще покажете им онова, което те биха искали да видят, а не вие.

2. Приключенствайте. Има толкова опции за приключения, само трябва да изберете най-подходящите за вас. През топлите месеци може да е ветроходство, къмпингуване, рафтинг, катерене и т.н. През зимните предизвикателствата са още по-интересни – отедете заедно на курс по оцеляване в планината, вдигнете иглу в снега, скочете от ските на сноуборд.

3. Организирайте парти по негов вкус. И няма нужда да бъде по някакъв повод. Поканете семейни приятели заедно с техните тийнове, или пък приятели на детето ви заедно с техни родители. Няма нужда да печете патица и да вадите от резерва на винарските си запаси. Напротив – поръчайте пица, изпукайте пуканки и направете домашна лимонада или шейк. Бъдете готиния родител, а как да го покажете по-добре, ако не с едно парти по никое време?

4. Пазарувайте заедно. Ако вашият тийнейджър се дърпа, най-вероятно при последния шопинг му е било скучно с вас, или пък сте дотегнали с мнението си за неговия вкус. Изненадайте го – поканете го да ви избере „по-яки“ дрехи. Изненадайте и себе си – скочете в чифт развлечени дънки и чифт цветни кецове, и току-виж се почувствате по-млади...

5. Отидете на концерт. Разбира се, не на концерт на Монсерат Кабайе, ами на групата или изпълнителя, по които си пада вашето отроче. Може дори да се постараете и да намерите такова събитие извън пределите на страната. Това изживяване ще скрепи връзката ви с тийнейджъра като по ноти.

6. Тръгнете заедно на спорт. Независимо дали ще е фитнес, аеробика, плуване, или бойно изкуство – намерете онова спортно занимание, което ще е по силите и вкуса и на двама ви. В тази възраст никой не обича спорта, затова е добре да започнете малко по-отрано – когато детето ви е на 10-11 и задължително да се спрете на спорта, който му харесва.

7. Създайте си малки традиции. И нека са ежеседмични. Например може да се похвалите за успешната учебна и работна седмица с пълно разпускане в петък – кино, пица, а защо не и бар? Това зависки от възрастта на детето ви, но ако то е над 16 години, няма нищо страшно вие да сте първият, който ще го покани на бар и да го почерпи една бира. Не забравяйте, че до 18-годишна възраст организмът на децата ни не преработва алкохола както нашият организъм, но ако вие въведете изключението – по една бира на седмица, може и да сте сред малкото късметлии, чиито деца няма да си отварят бира след бира в междучасията.

8. Разкрасявайте се заедно. Ходете заедно на фризьор, маникюр или сауна. Помагайте на дъщеря си да лакира ноктите на краката си и й позволявайте да ви прави прически. Бъдете в крак с модните тенденции и с разкрасителните процедури, които се харесват на младите, за да сте й полезна в това отношение.

9. Играйте. Продават се многобройни и безкрайно интересни настолни игри, подходящи за цялото семейство. Естествено, видеоигрите са изпитан вариант, само трябва наистина да се запалите. Организирайте си вечери с игри, овкусени, разбира се, с любимите ястия на тийнейджъра. Не е необходимо това да са нездравословни джънкфууд лакомства. Може да приличат на такива, но да са домашно приготвени – например домашни хамбургери или пък пържени пилешки крилца.

10. Пощурявайте заедно. Ако искате детето да ви харесва, се дръжте като него понякога. Инициирайте сами тези щуротии от време на време. Например да поджапате заедно в дъждовните локви, без да се паникьосвате, че някой може да настине. Да се биете с възглавници, да си боядисате косите розови, да си направите татуировки, да си направите неочаквани и напълно непрактични подаръци и т.н. Бъдете щури, бъдете деца – това е най-сигурният начин, че децата ви ще искат да бъдат около вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X