Напишете дума/думи за търсене

Историята на Мей Мъск, отгледала гениален син

Моята грижа бе да имат покрив, храна и дрехи втора употреба, за останалото    трябваше сами да поемат отговорност, признава майката на Илон Мъск.

На 76 години Мей Мъск е чудесен пример за кариерен възход, без това да й пречи да бъде епитом за майка. Тя с чиста съвест може да преподава изкуството на възпитаването на деца, тъй като е изградила като личност най-успешния млад изобретател Илон Мъск. Милиардерът, който направи и пробив в Космоса, за какъвто НАСА и "Роскосмос" мечтаеха от 30 години.


Последователите на Мей Мъск в инстаграм надвишават 600 хиляди, но въпреки това тя остава в сянката на гениалния си син.
Мей познава бедността
и е предала на наследниците си благородния хъс с много труд да се стремиш към върха.

Тя е родена в канадския Реджана през 1948 г. в многодетно семейство с пет деца, има и сестра близначка. Когато е на две години, нейните родители решават да се преместят в Претория, Южна Африка.

Десет години прекарват в пустинята Калахари. За майка си и баща си Мей Мъск казва, че били авантюристи по душа и че семейството живеело доста бедно.
Това се оказва основен стимул за нея да развие силна мотивация да изкарва пари още от крехка възраст.
На 12 години Мей и нейната сестра близначка Кай работят като рецепционисти в клиниката по хиропрактика на баща си - дежурят преди и след училище. Всеки ден.

Била толкова прилежна ученичка, че учителите й я молели да преподава математика в часовете на по-големите деца. В резултат на това тя е тормозена от съучениците си, докато нейната сестра близначка не успява да се пребори с тях.
На 15 години Мей стартира кариерата си в модата, която започва през 60-те години с реклами за козметични марки и компании като Colgate.

Печели конкурси за красота

в родния си град и завършва като финалистка в Мис Южна Африка през 1969 г. Година по-късно се жени за Ерол Мъск, който е южноафрикански инженер, с когото се запознава в гимназията. Двамата имат три деца: Илон, Кимбал и Тоска.
След деветгодишен брак Мей се развежда със съпруга си, обвинявайки го в домашно насилие.

Автор на книгата за хранене „Feel Fantastic”.
Автор на книгата за хранене „Feel Fantastic”.
За да се грижи за децата си, тя работи като диетолог, като помага на пациенти, болни от диабет и с висок холестерол.
"Работих, за да има покрив над главата ни, храна в стомасите и дрехи на гърба ни - споделя Мей Мъск. - Децата ми трябваше да отговарят за себе си и да се съобразяват с работата ми, тъй като аз превърнах едната спалня в свой кабинет."

Майката на Илон възпитава децата си, следвайки примера на нейните родители. Тя ги насърчава да бъдат независими, учтиви, честни, да работят здраво и да вършат добрини.
Тя твърди, че никога не се е отнасяла със синовете и дъщеря си като с бебета. Никога не ги е карала да учат и нито веднъж не проверила домашните им.

"Това бе тяхна отговорност", казва Мей Мъск. Според нея именно този урок по-късно много е помогнал и на тримата, тъй като ги научил да застават зад своите решения и не се оплаквали, че някой друг им е виновен.

Илон, Кимбал и Тоска кандидатстват в избраните от тях университети и веднага подават заявления за стипендии и студентски заеми. Нито един от тях не искал да тежи на майка си, която работела усилено, за да имат къде да живеят, какво да ядат, с какво да се топлят и с какво да им купува дрехи втора употреба.
Когато Мей ги посещава в университетските общежития, констатира, че условията са много лоши - матраци на пода, шестима души в една стая, мизерни условия, но нито един от наследниците й нямал проблеми с това.

"Ако децата ви не са свикнали с лукса, те се справят и оцеляват добре - казва тя пред "Форбс". - Няма нужда да ги разваляте. След като сте сигурни, че те се намират в безопасна среда, оставете ги да се грижат сами за себе си. Хората често ме питат как съм отгледала толкова успешни хора. Направих го, като ги оставих да следват своите интереси.
Ако предпочитат да започнат бизнес и смятате, че това е добра идея, подкрепете ги. Възпитайте ги добре, но ги оставете сами да решат какво искат."

Според нея правилото е, че когато те имат нужда - тя ги насърчава и им помага, когато й искат съвет - тя дава.

"Ако децата ви не са свикнали с лукса, те оцеляват добре. Не е нужно да ги разваляте! Нека се грижат за себе си."
"Ако децата ви не са свикнали с лукса, те оцеляват добре. Не е нужно да ги разваляте! Нека се грижат за себе си."

"Обичам децата си и се гордея с тях
Най-големият - Илон, прави електрически коли, за да спаси околната среда, и изстрелва ракети. Кимбал отвори ресторанти във ферми, в които учи децата как да правят зеленчукови градини, особено тези от по-изостаналите училища. Тоска ръководи собствена компания за забавление, продуцира и режисира романтични филми от романи. Всички те имат различни интереси."

За Илон казва, че когато бил малък, обичал да чете абсолютно всичко, но за разлика от нея, не забравял нищо прочетено. Мозъкът му бил като компютър. Нарекли го Енциклопедия, понеже научил наизуст "Британика" и енциклопедията на Колиер.
Във времена, когато все още няма интернет, Илон се стараел да наизустява всичко. Затова много често му казвали, че е гениално момче.

"Първия си компютър получи, когато беше на 12 г. Беше през 1983-та, а тези машини бяха много, много голяма новост. Той се научи да го използва и написа компютърна програма - BLASTAR, която всъщност беше игра. Показах го на някои студенти в моето училище по моделиране и те бяха изненадани, че той знае всички кодови пътища. Тези момчета учеха втора или трета година компютърни науки и бяха много впечатлени. Затова предложих на сина си да покаже играта в едно компютърно списание. Илон веднага изпрати BLASTAR до редакцията и те моментално му изпратиха 500 долара. Не мисля, че знаеха, че е едва на 12 г. Година по-късно играта вече беше представена на широката публика. "

Когато Илон и Кимбал стартират своята компания
за разработка на софтуер - Zip2, Мей посещава двете си момчета на всеки шест седмици. Двамата работят здраво, почти денонощно и постоянно летят между Източна Канада и Сан Франциско. Майка им, освен че им дава 10 000 долара (всичките си спестявания от работата в Торонто), им купува храна, мебели и всичко необходимо. "Каквото можех да си позволя", споделя тя пред Forbes.

„Бях известна, докато Илон не стана известен”
„Бях известна, докато Илон не стана известен”


В крайна сметка Мей се премества в Сан Франциско през 1996 г., за да бъде по-близо до момчетата си. Това е годината, в която тя публикува книгата си за хранене - Feel Fantastic.


За 50-годишния й юбилей Илон и Кимбал й подаряват малка къща играчка, като й обещават да й купят истинска, когато забогатеят. И Мей не трябва да чака дълго - това се случва, след като продават Zip2 на Compaq през 1999 г. за 307 милиона долара.

"Бях известна, докато Илон не стана известен", шеговито казва Мей Мъск пред The New York Times в интервю.

След като 13 г. гради кариера на модел и диетолог в Ню Йорк, Мей решава да отиде в Лос Анджелис, когато дъщеря й Тоска ражда близнаци.

Израснала в немотия,
тя прави изключително успешна кариера като модел, а освен това става известна и като един от най-изтъкнатите експерти по храненето по целия свят. Така, съчетавайки двете си големи страсти - мода и здравословно хранене, Мей Мъск, доказва, че за красотата няма граници и възраст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X