Напишете дума/думи за търсене

Ученик без съвременна IT техника вече е мисия невъзможна

Лаптоп и бърз интернет са само базовите изисквания, за успешно дистанционно обучение

Обучението в училище отдавна е невъзможно без съвременна IT и телекомуникационна техника. Или най-малкото децата ще са много ограбени, ако им се налага да ползват само хартия и черна дъска, на която се пише с тебешир.

Но от въвеждането на извънредното положение насам вече е ясно, че всеки ученик трябва да разполага със свой персонален компютър и добра интернет връзка. Ако отново се зададе необходимост от прекратяване на достъпа до училище или университета за известно време, обучението ще мине онлайн, както беше почти през цялата втора половина на последната учебна година.

Лаптопът е добър избор, защото е лесно преносим и може да се ползва както у дома, така и в класната стая. Много деца вече имат и умни часовници, смартфони, таблети дори домашен копирен ценър – съвременните мултифункционални устройства заемат все по-малко място, а вършат все повече работа.

Изборът на лаптоп може да бъде много объркващ. По принцип всяко дете иска да играе компютърни игри и тази дейност няма как да му се забрани. Но PC игрите изискват доста скъпа видео карта и много мощен процесор, което особено при лаптопите качва цената. За ученици по-подходящи са лаптопи с до 8 гигабайта RAM, като съвременната тенденция е да се избират модели с SSD памет, вместо с хард диск. SSD паметта позволява по-голяма скорост на работа, като недостатъкът ѝ е по-малкият обем за съхранение на данни. Този проблем обаче вече е лесно разрешим чрез все по-достъпните и разнообразни облачни услуги, които се предлагат от различни доставчици.

Ако на детето се налага да носи лаптопа ежедневно в училище, естествено трябва да се стремим да избираме продукти, които тежат колкото се може по-малко в раницата му. Най-леките модели, тип „ултрабук“, са компактни и лесно преносими, но често са с по-малък екран и доста скъпи заради висококачествените материали, метален корпус и по-висок клас шаси, с които са изработени. Ако детето ще ползва лаптопа основно от вкъщи, можете да заложите на модел с по-голям екран 15 – 17 инча. Той е по-голям и тежък, но пък предлага повече удобство за работа.

Таблетите са съвсем леки и много по-удобни за ползване от подрастващи и може би това е по-добрият избор за съвсем малки ученици. Още повече, че те са многократно по-евтини. Като характеристики таблетите напълно задоволяват изискванията, които би имало дете в 3 до 5 клас. При таблетите трябва да се внимава най-много качеството на дисплея да е високо, защото няма как да се ползва мишка, той се управлява чрез тъчскрийн.

На пазара има все повече умни часовници, които може да са много актуален аксесоар особено за тийнейджърите. Освен удобството да са свързани с телефона, да получават нотификации за обаждания, съобщения и пр., може би най-полезните им и интересни функции са свързани със следене на активностите на притежателя им. Чрез вградения GPS могат да бъдат проследявани различни типове спортни дейности и тренировки. Възможностите за персонализация, които повечето модели имат, превръщат смарт часовника в модерено допълнение, чрез което младежите често изразяват и личния си стил.

Смартфонът вече е устройство, с което не можем да се разделим, независимо от възрастта си. Освен основната му функция - комуникациятата, той предлага почти безгранични възможности за забавление. Често децата, а и не само, могат да прекарат часове наред без да се отлепят от екрана му – да играят игри, да гледат клипчета, да слушат музика.

Именно защото дава все повече възможностти, съвременните модели смартфони са с все по-големи екрани, на които се вижда повече съдържание и с по-добро качество. Друга съвременна тенденция е вграждането на все по-съвършени камери в мобилните телефони. С качествените фотоснимки, които ученикът може да направи със своя смартфон и с домашното мултифункционално устройство, което може да ги отпечати дори на фотохартия, на практика сте си купили съвременна фотолаборатория. Камерата на съвременния смартфон не бива да се подценява от родителя, който е тръгнал да търси подходящ смартфон на детето си, защото снимането от страна на детето не е задължително само за развлечение. На ученика може да му се наложи да препише набързо текст, до който има временен достъп, някаква сложна формула или добро обяснение от дъската в училище. Тогава на помощ идва точно камерата на смартфона.

X