Напишете дума/думи за търсене

Когато тийнът започне да проявява агресия

През последните години случаите на агресия в училище нараснаха двойно. Според психолозите причините са както в училищната среда, така и в семейната. Те смятат, че родителите трябва да възпитават у дома стабилна ценностна система и респект към училищната институция, а учителите да съблюдават за спазването на правилата и да са безкомпромисни и към най-малките нарушения.

Ако вашият тийнейджър прояви признаци на агресия към свои връстници, не омаловажавайте проблема и не мислете, че ще отмине от само себе си. Напротив – проблемът ще се задълбочи. Не искате един ден да ви се обадят от районното, за да си вземете детето, нали?

Темата с агресията трябва да се третира безапелационно у вас. Синът или дъщеря ви трябва да е наясно, че ако прояви и най-малката физическа грубост към някого, мигновено ще бъде обект на най-сериозните възможни санкции от ваша страна. На тази възраст те вече знаят кое е лошо и кое е още по-лошо, така че от вас се иска единствено да не давате никакъв повод той/тя да си мисли, че може да се огънете и да му/й простите.

Много често агресията възниква заради липса на достатъчно обич и внимание у дома. Може би самите вие сте имали напоследък проблеми и сте пренебрегвали тийна, или пък още по-зле – той/тя е ставал/а свидетел на агресия между вас и партньора ви. Опитайте се успокоите атмосферата у вас. Вземете детето и заминете за няколко дена заедно. Отдайте му цялото си време, поговорете с него. Разберете дали има някакви дразнители в училище – дали някой не го обижда, не му се подиграва, не го предизвиква по някаква причина. Ако случаят е такъв, говорете с класната и с училищния психолог. Пожелайте среща с другите родители и се помъчете да намерите решение на проблемите.

Агресивните тийнове често са от групата на аутсайдерите. Ако вашият син или дъщеря нямат много приятели и смятате, че се чувстват изолирани и недооценени, им помогнете да си намерят хоби и да влязат в разни кръжоци и групи, където биха могли да се сближат с други свои връстници. Особено ще е полезно, ако ги запалите да тръгнат на спорт. Спортните занимания създават спортменски характер и рядко ще се натъкнете на агресивни тийнейджъри на корта, терена или на игрището. Когато синът или дъщеря ви попадне в такава среда и ако му хареса, ще спре да се поддава на провокациите в училище и ще фокусира цялата си енергия на друго място. Освен това спортът е едно от най-добрите средства против депресия, а, както казахме, агресивното поведение често идва от потиснатост и страхове.

Липсата на достатъчно сън също води до агресивни настроения. Малко е късно да приспивате сина или дъщеря си, но каквото зависи от вас за техния добър сън и здравословтно хранене, направете го. Би помогнало да вземете и куче на пубера, стига да обича животните. Накарайте го да обещае, че ще се грижи за обучението му. И внимавайте с породата – препоръчват се добронамерени животинки с благ характер, които подлежат на обучение: кокер шпаньоли, лабрадори, далматинци и т.н. Запишете сина или дъщеря си на кучешко училище заедно с любимеца и така хем ще имате възпитано животно, хем ще уплътните времето на тийна, хем ще отклоните вниманието му от напрежението в училище.

При всички случаи обаче, ако тийнът проявава агресия към връстниците си, е добре да говорите с психолог и да обсъдите възможностите самото хлапе да посещава специалист. Този проблем не бива да се подценява и колкото по-рано вземете мерки, толкова по-лесно ще ви бъде да стоите далеч от този проблем.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X