Напишете дума/думи за търсене

Психосоматични причини за появата на акне

Причините за акнето рядко се свързват с психосоматични заболявания - разстройства на тялото, които са засегнати от емоционалното състояние на човек. В този случай психосоматиката може да обясни връзката между акне и психични разстройства в организма.

Акнето е характерно за юношеството, когато младите хора се чувстват несигурни, особено остро се притесняват, че може да не харесват другите и несъзнателно се опитват да се изолират от целия свят. Това дистанциране, преградата, зад която се крият, се създава още преди появата на обриви. Тийнейджърът се затваря, не се чувства достатъчно красив (в сравнение с модели от модни списания или телевизионни предавания) и резултатът е разпръскване на червени петна по цялото лице, които увеличават желанието му да се скрие от комуникацията с околните.

Защо се появява акнето?

Лекарите казват, че акнето започва да се появява в юношеска възраст, когато се появят хормонални промени в тялото. Точно когато детето пораства и започва да оценява себе си. Наясно сме, че самочувствието е неразделна част от човешката психика.
По това време хормоните започват да работят, които също са активно повлияни от емоционалното състояние. И ако обичайните хормонални процеси в организма са незабележими за другите възрасти, по време на пубертета взривяващите се хормони се проявяват визуално. Степента на проявление ще зависи изцяло от това колко добре е подготвено детето да възприема себе си.

Одобрителното отношение на родителите към детето им, похвалите за външния му вид ще го успокоят, ще повишат самочувствието му и ще го накарат по-адекватно да види мястото си в света около него. И ако родителите критикуват заоблената му талия, кривите крака или ниския си ръст, тогава подигравателните им думи ще окажат влияние на живота му за много години напред, докато детето порасне и ги изхвърли съзнателно.

Но докато самочувствието му е все още „на нулата“ и няма осъзнатост, опитът кара хормоните да бушуват и възпалителните процеси се образуват в дълбочините на кожата, които се проявяват като акне. Постепенно се оформя порочен кръг. Ниската самооценка причинява появата на акне, което ужасява тийнейджърът и той вече не се съмнява в грозотата си, което провокира още по-голямо увеличение на обривите.

Основните психосоматични причини за акне при подрастващите:

- нарушение на емоционалния контакт с родителите;
- привличане на вниманието на другите към него;
- прекомерен авторитаризъм на родителите и пренебрегване на чувствата и желанията на детето;
- хиперпопечителство - действа по същия начин като игнорирането на потребностите;
- финансов провал - по-често при мъжете;
- отхвърляне на собствения външен вид;
- вътрешни конфликти (с противоположния пол, училище, дом и т.н.);
- несъзнателно самонаказание за някакво деяние

Основната функция на човешката кожа е да защитава тялото от вредното въздействие на околната среда. Всеки опит на човек да се изолира от проблеми, конфликти, други хора или самоотхвърляне, поражда кожни проблеми. Дори и един тийнейджър да харесва собствената си външност, но непрекъснато е обвиняван в нещо: поведение или оценки, той ще избегне тези, които го „портят”, ще се дистанцира от тях, ще изгради защитна бариера.

Как да се отървете от акнето?

Лекарите съветват родителите на подрастващите, които са много притеснени от появата на акне, да скрият всички огледала от детето за известно време. Този метод се практикува от повечето американски и европейски психотерапевти. Той се крие във факта, че не виждайки проблема си, човек забравя за него и по този начин прекъсва порочния кръг.

Тийнейджърът се отърва не само от мислите за външния си вид, но и от пристрастяването към постоянно стискане на акне, кат по този начин само увеличава разпространението му. А задачата на родителите е постоянно да подкрепят детето си, да го убедят в безусловната им любов и привлекателност на външния му вид. И проблемът постепенно ще изчезне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X