Напишете дума/думи за търсене

Защо котките местят котенцата си?

Котките, въпреки че са опитомени от хиляди години, все още запазват определени инстинктивни поведения, които са типични за техните диви предци. Най-характерният пример за това твърдение е ловният инстинкт, който домашните котки превръщат в игри и засади около къщата.
Що се отнася до грижовното поведение на майката, котката също действа според естествените си импулси. В дивата природа женската, която е на път да роди, ще търси убежище, където да може да се скрие и да не бъде безпокоена в този уязвим момент.

След раждането нейното следващо отношение ще бъде бдителност, тъй като котенцата се раждат напълно зависими от нейните грижи. Поради тази причина майката остава нащрек през цялото време, за да защити потомството си срещу възможни атаки от хищници.
Благодарение на този инстинкт котките местят котенцата си от едно убежище в друго, докато се движат, за да намерят храна. Когато трябва да оставят котилото само за да отидат на лов, те постоянно ще го местят, за да отблъснат хищниците от миризмата и да не се отдалечават твърде далеч от котилото.

Защо го правят и у дома?
Всеки път, когато усети някакви признаци на опасност (или това, което котката тълкува като опасно), тя ще вземе котенцата си и ще ги премести. Въпреки че е невъзможно да се спре напълно женската от това поведение, полезно е да я оставите да прави гнездото, където тя предпочита, тъй като тя ще бъде склонна да мести котетата по-малко.

Защо котките водят котенцата си при стопаните си?
Обяснението за това е, че възрастната котка вижда своя стопанин като фигура, която предава сигурност, така че тя го свързва с подходящо място, където може да остави потомството си.
Въпреки това не трябва да пипате котенцата твърде много или да позволявате на котката си да ги оставя при вас за дълги периоди от време, тъй като има малък риск да ги отхвърли, като ги напоите с вашата миризма.

Върнете котенцата при майка им, когато тя си почива, или преместете гнездото там, където прекарвате повече време в къщата.


Това поведение патологично ли е?
Когато котките местят котенцата си, това не е непременно проблем, стига котката да не страда от стрес или безпокойство. От друга страна, ако имате много силна връзка с вашата котка, има вероятност тя да развие емоционална зависимост по време на периода на кърмене.

Ако някое от котенцата има дефицит или малформация, също е възможно майката да ги изяде. Това може да се случи и ако котката възприеме твърде голяма опасност за котилото. Убиването на собственото потомство, макар и да звучи ужасяващо за хората, е естествен механизъм за възстановяване на биологичните ресурси, вложени в репродукцията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X